Bayer CropScience en Farm Frites implementeren samen duurzame maatregelen in Europese aardappelteelt

  • News
  • Potato Supply chain
  • Bayer CropScience en Farm Frites implementeren samen duurzame maatregelen in Europese aardappelteelt
Bayer CropScience en Farm Frites implementeren samen duurzame maatregelen in Europese aardappelteelt
April 13, 2015
Bayer CropScience en Farm Frites zijn onlangs in een Food Chain Partnership gestapt, met als doel duurzame landbouwmethoden te implementeren in de aardappelteelt in België en Nederland. Met dit partnership wil men de aardappelteler rechtstreeks benaderen met duurzame praktijken voor hun specifieke teelt die ook nog eens toegevoegde waarde hebben.

Doel hiervan is om de impact van de landbouwproductie op het milieu tot een minimum te beperken en zo de aardappelteelt ook op de lange termijn aantrekkelijk te houden.

“De aardappel is een waardevol gewas voor telers in West-Europa en een belangrijke grondstof voor de aardappelverwerkende industrie, bijvoorbeeld voor vlokken, puree en frieten”, aldus Leon Boer, Director Potato Procurement bij Farm Frites. “Voor lokale telers is het dan ook essentieel duurzame productiemethoden in te voeren. Met deze samenwerking willen we onze telers in staat stellen te blijven voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen en concurrerend te blijven.”

Via dit initiatief deelt Bayer CropScience zijn ruime expertise op het gebied van aardappelteelt en duurzaamheid. “De bijdragen van Bayer CropScience tot een duurzame landbouw liggen aan de basis van onze business. We helpen onze klanten met innovatieve oplossingen, proactiefstewardship en partnerships”, verduidelijkt Silke Friebe, Head of Food Chain Management bij Bayer CropScience. “Onze kerncompetenties liggen bij het ontwikkelen en aanbieden van geïntegreerde oplossingen voor gewassen die aangepast zijn aan de lokale markt en de individuele behoeften van onze klanten.

Het overkoepelende doel is de productiviteit op een duurzame manier te vergroten en de kwaliteit van het gewas te verbeteren.”

Opzetten van proefboerderijen om de theorie in praktijk te brengen

De eerste stap was een inventarisatie en uitwisseling van diverse maatregelen om de duurzaamheid van de aardappelteelt en de bijbehorende veldactiviteiten te vergroten. Dit instrumentarium aan beschikbare maatregelen bevat vele uiteenlopende onderwerpen: biodiversiteit, erosie, bemesting, stewardship, energie, productkwaliteit, controle van ongedierteplagen en ziektes en advies over efficiënt en veilig gebruik van gewasbeschermingsproducten.

Voor het komende aardappelseizoen zijn vijf proefboerderijen geselecteerd die aardappelen leveren aan Farm Frites (drie in België en twee in Nederland). De twee Nederlandse boerenbedrijven zijn ook lid van de Stichting Veldleeuwerik, een samenwerking tussen akkerbouwers en voedselverwerkers met als doel duurzaamheid in de landbouw te promoten. Alle partners streven ernaar dit initiatief van het Food Chain Partnership nauw te laten aansluiten bij de methodiek van de stichting Veldleeuwerik.

Er hebben individuele gesprekken plaatsgevonden met de betrokken telers om het duurzaamheidsplan uit te stippelen dat het best past bij de bedrijfsvoering van hun boerderijen en hun individuele behoeften. Alle proefboerderijen zullen aan de hand van de Veldleeuwerik-methodiek hun vooruitgang in duurzame praktijken van de voorbije vijf jaar evalueren.

Op basis van individuele selectie en prioritisering van activiteiten op de proefboerderijen, zijn samen met Farm Frites en Bayer vanuit een bottom-up benadering actieplannen opgesteld voor het gezamenlijk invoeren en opvolgen van specifieke activiteiten in de loop van dit komende aardappelseizoen. Na analyse van de resultaten van dit eerste seizoen, zullen verdere aanbevelingen en verbeteringen worden opgesteld voor het komende seizoen.

Om de interactie te bevorderen en om een platform te bieden waar de telers hun ervaringen en kennis kunnen delen, zullen Bayer en Farm Frites eind mei een ‘Tour de Farm’ organiseren; een aantal open-velddagen op de proefboerderijen.