Oekraïense landbouwminister steekt licht op bij Nederlandse aardappelsector

July 14, 2011
Een Oekraïense delegatie onder leiding van landbouwminister Prysyazhnyuk heeft een officieel bezoek gebracht aan Nederland om zich te laten informeren over de structuur en organisatie van de Nederlandse aardappelsector. De delegatie werd ontvangen op het kweek- en researchbedrijf Agrico Research in Bant. Vanuit Nederland waren vertegenwoordigers van de NAK, de Plantenziektenkundige Dienst, brancheorganisaties NAO/NIVAP, Wageningen UR/PPO en aardappelcoöperatie Agrico bij het bezoek betrokken.

Nederland bekleedt wereldwijd een toonaangevende positie in de aardappelsector en de aardappelteelt is een belangrijke pijler van de Nederlandse akkerbouw. Nederland beschikt over een plantaardige veredelingsindustrie van wereldformaat en door gespecialiseerde telers wordt een kwalitatief hoogwaardig product geteeld. De basis hiervoor wordt gevormd door zaken als kennis, klimaat en grondsoort. Daarnaast spelen ondernemerschap en ketenregie een belangrijke rol. Ook worden strenge en kwalitatief hoogwaardige keuringseisen gehanteerd en is er veel kennis over teelt- en bewaartechnieken ontwikkeld.

Voor de afzet van hoogwaardig pootgoed is de Nederlandse aardappelsector gebaat bij goede samenwerking en infrastructuur in de Oekraïne. Het land is na China, India en Rusland ’s werelds vierde producent van aardappelen en per hoofd van de bevolking wordt jaarlijks een indrukwekkende hoeveelheid van 136 kg aardappelen gegeten. Het bezoek van de delegatie kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Kiev. Naast de landbouwminister maakten ook het hoofd van de phytosanitaire en veterinaire dienst, de directeur van het departement buitenlandse economische relaties, de directeur van het departement van landbouw en de voorzitter van de Oekraïense zaaizaad- en pootgoedfederatie deel uit van het gevolg. Ook de directeur van Agrico Ukraine, Nick Gordiychuk, was bij het bezoek aanwezig.

De bezoekers lieten zich informeren over de structuur van de aardappelsector in Nederland en de taken en rollen van de organisaties die in dit speelveld betrokken zijn. Na presentaties van Agrico, de Plantenziektenkundige Dienst, de NAK, de NAO/NIVAP en de Wageningen UR/PPO, volgde een rondleiding op het kweek- en researchbedrijf Agrico Research. Na een rit langs talrijke aardappelvelden in het ingepolderde vruchtbare land van Noordoostpolder werd de discussie voortgezet tijdens de lunch op het vissersdorp Urk.



De delegatie vanuit Oekraïne bestond naast de minister van landbouw uit het hoofd van de phytosanitaire en veterinaire dienst, de directeur van het departement buitenlandse economische relaties, de directeur van het departement van landbouw en de voorzitter van de Oekraïense zaaizaad- en pootgoedfederatie
Sponsored Content