‘Ketensamenwerking beter dan vrije handel’

‘Ketensamenwerking beter dan vrije handel’
February 27, 2012
Akkerbouwers zijn meer gebaat bij verticale ketensamenwerking dan bij vrije handel. Dat zei directeur Dick Zelhorst van aardappelverwerker Aviko tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Het is voor de industrie belangrijk dat telers en verwerkers afspraken maken over de fysieke levering van het geoogste product. De financiële afwikkeling kan de teler zelf doen.

'Hij kan hierbij profiteren van marktkansen in de vorm van bijvoorbeeld pools, dagprijscontracten, aardappeltermijncontracten, maar heeft wel afzetzekerheid.'

De verwerkende industrie aan de andere kant heeft dan grip op de grondstofspecificaties en kan de prijsrisico's aan inkoopzijde, afhankelijk van haar positie, naar eigen inzicht afdekken.

Wanneer akkerbouwers zich meer horizontaal in plaats van verticaal gaan bundelen, verzwakt de keten en zal de sector aan het kortste eind trekken, meent Zelhorst.

'Een nauwere samenwerking tussen telers en verwerkers is noodzakelijk, omdat de markt vraagt om een gecontroleerd product. Als ik met telers geen afspraken kan maken over zaken als kwaliteit, duurzaamheid en voedselveiligheid heb ik geen zekerheid over mijn grondstoffen.'
Sponsored Content