HZPC beëindigt deelneming in HZPC Sverige ab

HZPC beëindigt deelneming in HZPC Sverige ab
August 27, 2014
HZPC heeft besloten om zijn deelneming in HZPC Sverige ab (Zweden, Billdal) te beëindigen. Reden is de onvoldoende rendabiliteit, die wordt veroorzaakt door de trage modernisering van de Zweedse pootaardappelmarkt; het terugzakken van traditionele rassen; en een achterblijvende acceptatie van nieuwe rassen.

Via verscheidene distributeurs blijft HZPC met zijn eigen rassen actief op de Zweedse pootgoedmarkt.

Teelt van pootgoed voor de Zweedse markt vindt voortaan plaats in Finland en Nederland, of in één van de inmiddels zeven Europese landen waar HZPC pootaardappelen teelt.

Bij de oprichting van de onderneming in 2007 was het de verwachting dat de Zweedse pootaardappelmarkt snel zou veranderen - van een traditionele markt met oude rassen, naar een moderne markt met ketenintegratie. In dergelijke moderne markten is de rol van HZPC-rassen waardevoller. De omvorming van de Zweedse markt en de acceptatie van nieuwe rassen voltrekt zich echter langzaam. Op afzienbare termijn is deelneming in een vestiging dan onvoldoende rendabel.

De eigen rassen die HZPC via distributeurs in de Zweedse markt blijft leveren, stellen bestaande en nieuwe klanten in staat om blijvend te profiteren van de onderscheidende eigenschappen die HZPC‑veredelde rassen bieden.

De verwachte gevolgen zijn klein. De Zweedse markt is jaarlijks goed voor een paar duizend ton pootaardappelen op een totale HZPC-jaaromzet van 700.000 ton. Daarnaast verwacht HZPC het Zweedse afzetvolume goeddeels te handhaven via genoemde distributeurs.
Sponsored Content