Расширенный поиск
 Agrico Nordic
Op 23 december 2010 heeft Lantmännen Lantbruk haar 49-procent aandeel in Agrico Nordic AB verkocht aan haar partner Ypma &Zonen BV, 100% dochteronderneming van Coöperatie Agrico. Deze transactie maakt deel uit van de strategie van Lantmännen om zich meer te stroomlijnen en te focussen. Agrico beoogt met deze stap de productie en verkoop van haar rassen in Zweden verder uit te breiden.

Agrico Nordic verzorgt de productie en de vermarkting van pootaardappelen in Zweden. Het bedrijf werd in 2009 gezamenlijk opgericht door Lantmännen Lantbruk en de Nederlandse aardappelcoöperatie Agrico. Agrico is in de aardappelsector één van de grootste ondernemingen van Europa en houdt zich bezig met de veredeling, productie, marketing en verkoop van poot- en consumptieaardappelen.

"Na zorgvuldige afweging, hebben we besloten dat het verstandiger was om Agrico zelf de pootgoed business te laten doen. Zij hebben veel kennis en uitgebreide ervaring op dit gebied en beschikken over een duidelijke strategie om de aardappelbusiness in Zweden te laten groeien", zegt Monika Lekander, hoofd van de landbouwafdeling binnen Lantmännen Lantbruk.

Met Agrico als enige aandeelhouder, zal Agrico Nordic de afzet van pootgoed aan alle klanten van Lantmännen Lantbruk in Zweden overnemen.

Volgens waarnemend algemeen directeur Jan van Hoogen biedt deze stap Agrico de mogelijkheidom de partnerschaprelatie met bekwame telers in Zweden te versterken: "In nauwe samenwerking met Zweedse aardappeltelers zal Agrico Nordic de productie en vermarkting van de rassen van Agrico en onze aangesloten kwekers verder kunnen uitbreiden. "

Lantmännen SW Seed BV is in Nederland één van de kwekers die samenwerkt met Agrico. Ze zullen hun veredelingsactiviteiten blijven voortzetten. Al vele jaren worden de geselecteerde aardappelrassen in nauwe samenwerking met Agrico geïntroduceerd en vermarkt.

"Agrico is voor ons een belangrijke partner en onze samenwerking met Agrico op de internationale markt zal niet worden beïnvloed door de verkoop van ons aandeel in Agrico Nordic", aldus Monika Lekander.
Help