Aviko neemt fritesaardappel-activiteiten over van Agrico

Agrico for news

Aviko neemt fritesaardappel-activiteiten over van Agrico

十一月 10, 2010
Read English version of this News release

Per 1 december draagt aardappelcoöperatie Agrico de handelsactiviteiten in fritesaardappelen over aan Aviko Potato. Agrico heeft geconcludeerd dat ze zich met de traditionele handelsfunctie in fritesaardappelen nauwelijks kan onderscheiden in de markt en de telers onvoldoende rendement kan bieden. Het vergrote inkoopvolume biedt Aviko, dochteronderneming van Cosun, de mogelijkheid om haar positie in de hogere kwaliteitssegmenten van de fritesmarkt te versterken. De betrokken medewerkers van Agrico gaan over naar Aviko Potato. Telers kunnen op vrijwillige basis de overstap maken waarbij hen aantrekkelijke voorwaarden worden geboden met een gegarandeerde minimumprijs.

De markt waarin vier grote verwerkers opereren is zeer concurrerend en dynamisch. Naar verwachting blijft de markt voor fritesaardappelen voorlopig aanbod gedreven. Het fritesaardappel areaal van Agrico staat onder druk, zeker in de traditionele Agrico gebieden. Bovendien is ruim 30 procent van het areaal ondergebracht bij niet-leden en wordt een groot deel van het areaal via commissionairs geteeld. Agrico heeft vastgesteld dat de traditionele handelsfunctie, die de aardappelcoöperatie in dit speelveld uitoefent, steeds moeilijker rendabel is in te vullen. Naar verwachting zal Agrico zich ook in de toekomst met deze handelsactiviteiten niet kunnen onderscheiden. Agrico heeft om deze redenen besloten de handelsactiviteiten in fritesaardappelen over te dragen, rekening houdend met zowel de belangen van de leden-telers als de betrokken medewerkers. Agrico concentreert haar activiteiten op de veredeling, vermeerdering en teelt van poot- en tafelaardappelen met de ambitie om haar positie in (inter)nationale afzetmarkten verder uit te bouwen.

Aviko Potato wil met name in de polders haar inkoopareaal fritesaardappelen vergroten, om haar positie in de hogere kwaliteitssegmenten van de fritesmarkt te versterken. Samen met de leden-telers van Agrico kan deze ambitie worden gerealiseerd. De Agrico-teeltregio’s liggen gunstig ten opzichte van de Aviko fabrieken en met een toegenomen aardappelvolume kunnen de totale ketenkosten worden verlaagd. Het rassenpakket van de Agrico telers sluit uitstekend aan bij de behoefte van de Aviko-groep.

Met de overname door Aviko Potato zijn de belangen van de Agrico fritesaardappeltelers geborgd. Met ingang van oogstjaar 2011 worden op vrijwillige basis nieuwe, maar vergelijkbare, contracten met telers aangegaan door Aviko Potato. Doelstelling is dat zoveel mogelijk telers overstappen en daartoe worden aantrekkelijke voorwaarden geboden. De bestaande poolcontractvorm met bodemprijsgarantie blijft beschikbaar voor de huidige leden-telers. Aviko en Agrico beogen dat twee leden-telers zitting nemen in de aardappeltelercommissie van Aviko Potato. Deze commissie beslist, namens de pool, over het verkopen van aardappelen uit de pool.

Met de overname gaan de betrokken medewerkers van rechtswege over naar Aviko Potato tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden als bij Agrico. Zij zullen de afwikkeling van de lopende verplichtingen voor oogst 2010 vanuit het kantoor van Aviko Potato in Dronten verzorgen. Met de overdracht van de fritesaardappel-activiteiten naar de aardappelinkooporganisatie van Aviko zetten zowel Agrico als Aviko een stap in de realisatie van hun strategie, in de overtuiging dat het lange termijn belang van de betrokken telers en medewerkers op een duurzame wijze is gewaarborgd.
Sponsored Content