Breeders Trust legt illegale productie en handel aardappelteelt op Goeree Overflakkee bloot

Bacterial ringrot

Bacterial ringrot

十一月 18, 2011
Het in Brussel gevestigde Breeders Trust is illegale productie van en de handel in Agria’s over de afgelopen jaren op het spoor gekomen.

Het op Goeree Overflakkee gevestigde aardappel-handelshuis W.J. Westhoeve te Ouddorp heeft bij monde van haar advocaat deze week aan Breeders Trust toegegeven zich over meerdere jaren bezig te hebben gehouden met de illegale productie van consumptie-aardappelen onder zogenaamde deelbouwcontracten. De betreffende handelaar is bereid hiervoor een vergoeding te betalen.

Volgens Geert Staring, algemeen directeur van Breeders Trust, is het onbegrijpelijk dat juist nu een op Goeree Overflakkee gevestigde aardappelhandelaar, in het kader van de beheersing van quarataineorganismen, boeren dergelijke onverantwoorde en niet te overziene risico’s laat lopen en de goede naam van Nederland als pootgoedland zo te kijk zet.

Op dit moment is de nVWA bezig om op grote schaal in deze regio intensief onderzoek te doen naar ringrotbesmetting in consumptieaardappelen vanwege vondsten daarvan over de afgelopen jaren op met name Goeree Overflakkee. De PD spreekt erover dat de besmetting zich zeer waarschijnlijk opgebouwd heeft door illegale vermeerdering van pootgoed over meerdere jaren. Het gebruik van besmet pootgoed heeft, aldus Staring, tot op dit moment tot 7 besmette percelen op verschillende bedrijven op Goeree Overflakkee geleid.

De aardappelteelt in de regio loopt grote risico’s, Geert Staring benadrukt dat het gebruik van gecertificeerd teeltmateriaal van het grootste belang is om de risico’s van besmetting met ringrot in te dammen. Helaas komt deze regio er nu keihard achter wat de consequenties zijn van het vermeerderen van illegaal pootgoed en wat het betekent om besmet verklaard te worden.

Breeders Trust vertegenwoordigt een achttal grote pootaardappelhandelshuizen in Europa.
Sponsored Content