Nieuwe ggo aardappelproef in Wetteren, maar zonder Fortuna

Nieuwe ggo aardappelproef in Wetteren, maar zonder Fortuna
三月 05, 2012
In het Belgische Wetteren wordt dit jaar opnieuw een ggo-aardappelproefveld aangelegd. De Fortuna-lijn van BASF wordt echter uitgesloten. Op die manier zijn alleen wetenschappelijke instellingen betrokken bij het onderzoek. Dat is één van de voorwaarde die de Vlaamse overheid stelt in ruil voor een financiële steun van 180.000 euro. Verder plant VIB dit jaar ook een veldproef aan met ggo-maïs.

Vorig jaar veroorzaakte de ggo-aardappelproef van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent erg veel commotie. Uiteindelijk werd het zwaarbewaakte veld zelfs bestormd door een groep actievoerders, die de ggo-aardappels probeerden te vernietigen.

Fortuna (BASF)

Ondanks die opdoffer plannen de onderzoeksinstellingen dit jaar een nieuwe proef, met als verschil dat het commerciële ras van BASF niet aangeplant wordt, en enkele extra bestaande referentie-aardappelrassen toegevoegd worden. Door het schrappen van het BASF-ras zijn alleen wetenschappelijke instellingen betrokken en wordt de onafhankelijkheid van het onderzoek gegarandeerd.
Sponsored Content