VTA aardappelvoorraad inventarisatie 15 februari 2011

VTA aardappelvoorraad inventarisatie 15 februari 2011
二月 24, 2011
De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) inventariseert jaarlijks in november, februari en april de aardappelvoorraad onder een vaste representatieve groep van haar leden. Rond 15 februari is de tweede voorraadinventarisatie uitgevoerd voor de opgeslagen aardappelen van oogst 2010.

Op de peildatum was de voorraad in absolute tonnen bij deze vaste groep VTA-leden 10% kleiner dan de voorraad op hetzelfde moment in 2010. Ten opzichte van de hoofdoogst ligt er een kleiner percentage in opslag. Van deze aardappelen in opslag is 33% nog vrij te verkopen.

Het verbruik in absolute tonnen van de hoofdoogst is op 15 februari is bij deze groep telers 17% hoger dan vorig jaar en zelfs 38% hoger dan van oogst 2009. Het hogere verbruik van de hoofdoogst bevestigt de verwachtingen.

Gebleken is dat de netto-opbrengst negatief is beïnvloed door hogere tarrapercentages. Voor eenzelfde hoeveelheid eindproduct zijn dus meer bruto-kilo’s nodig. Mede hierdoor maar ook door de grote vraag naar aardappelen, is het verbruik van de hoofdoogst groter dan voorgaande jaren.

Toelichting bij de grafiek: In alle 3 de oogstjaren is de totale oogst op 100% gesteld. Vervolgens is in percentages weergegeven welk deel v/d oogst reeds is geleverd, hoe groot het deel is dat verkocht in opslag zit en hoe groot het deel is dat vrij opslag zit.

VTA aardappelvoorraad 15 februari 2011

Bron: Verenigde Telers Akkerbouw (VTA)
Sponsored Content