高级搜索
  HZPC-directeur Gerard Backx
  HZPC Holland bv, wereldleider in aardappelveredeling, heeft vandaag in India met de Mahindra-groep (jaaromzet $16,7 miljard) in Chandigarh een overeenkomst getekend voor de oprichting van een gezamenlijke onderneming.

  De aandeelverhouding tussen HZPC en de landbouwdivisie van Mahindra bedraagt respectievelijk 40/60.

  Doel van de nieuwe gezamenlijke onderneming is het opwaarderen van de pootaardappelteelt in de Indiase regio en zo mogelijk uitvoer van Indiase pootaardappel-productie.

  De totale Indiase aardappelmarkt bedraagt nu ruim 40 miljoen ton per jaar en groeit ieder jaar.

  Mahindra begon zijn pootaardappelteelt in 2005 met als doel de pootaardappelteelt van telers in de Indiase deelstaat Punjab op een hoger plan te brengen, om zodoende aan de groeiende vraag te voldoen en om de teelt voor de boer rendabeler te laten zijn. Mahindra produceert daartoe miniknollen in Palampur (Himachal Pradesh). De 600 aangesloten boeren produceren onder contract poters vanuit miniknollen, en verwezenlijkten sinds 2005 (kwaliteits-) verbeteringen die hun financiële resultaten structureel met 10 tot 15 procent deden toenemen.

  HZPC werkt al enige jaren met Mahindra samen. Naast de lokale rassen in het assortiment van de nieuwe gezamenlijke onderneming, worden in eerste instantie negentien nieuwe rassen gekweekt door HZPC in Metslawier (Friesland) toegevoegd.

  Trots op HZPC

  Directeur Ashok Sharma van de landbouwdivisie van Mahindra & Mahindra Ltd. zegt: ”Om onszelf te overstijgen, moeten we enigszins investeren in nieuwe technologie. We zijn er dan ook wat trots op dat we met HZPC hebben kunnen tekenen. HZPC Holland is de grootste en geavanceerdste pootaardappelkweker ter wereld. Dit steunt onze boeren en opent de wereldmarkt voor hen.”

  Poort naar de wereld

  HZPC-directeur Gerard Backx zegt: ”Als opkomende economie staat India inmiddels op de wereldkaart. Met deze stap betreedt India ook de wereldwijde aardappelmarkt, vooralsnog binnen de Indiase regio. Om te beginnen brengt HZPC negentien optimale aardappelsoorten in die het ver zullen schoppen in de Indiase deelstaten waar Mahindra een verfijnd distributienetwerk voor pootaardappelen heeft [Uttar Pradesh, Madya Pradesh, Gujarat, Maharashtra en West-Bengal] . Vervolgens opent onze gezamenlijke onderneming de internationale pootaardappel-markt voor deze boeren.”

  Snelle groei, enorme potentie

  De Indiase aardappelproductie groeide tussen oogstjaar 2008-2009 en 2012-2013 van 34,4 miljoen ton tot 42,5 miljoen ton, oftewel met 8,1 miljoen ton (23,5 procent) in vier jaar, en met een gemiddelde jaarlijkse groei van 6 procent. Het aardappelinstituut CPRI van de Indiase overheid, verwacht dat landelijke oogst in 2020 al 49 miljoen ton zal bedragen. Het daartoe benodigde pootgoed bedraagt 10 procent van de oogstopbrengst.
  Help