Búsqueda Avanzada
  [node:title]
  Aardappelhandelshuizen HZPC uit Joure en Agrico uit Emmeloord hebben tot nu toe geen duidelijkheid over de mogelijkheden om ook dit najaar pootaardappelen aan landen in Noord-Afrika te kunnen leveren. In verschillende landen in deze regio heeft in het afgelopen jaar een machtswisseling plaatsgevonden. De handelshuizen hebben nog niet helder of de infrastructuur al is hersteld.

  ,,Het is nog te vroeg voor de export”, zegt directeur Jan van Hoogen van Agrico. ,,De contacten zijn alweer gelegd, al gaat het iets minder soepel. We vertrouwen erop dat die landen weer pootgoed van ons afnemen. Want ook daar moet per slot van rekening gegeten worden.”

  Ook Jan Hoogenboom van HZPC is die mening toegedaan. ,,We zijn niet bang of we mogen leveren. Het gaat er alleen om hoe alles straks wordt geregeld. We moeten bijvoorbeeld afwachten in hoeverre het bankwezen weer functioneert en of er voldoende betalingszekerheid is.”

  De eerste vrachten met aardappelen zijn intussen al wel verkocht. ,,Dan gaat het om landen in West-Afrika, Pakistan, Bangladesh en Saudi-Arabië”, zegt de Agricodirecteur. De meeste aardappelen worden begin volgend jaar verkocht. ,,Europa is goed voor ongeveer twee derde van onze handel”, zegt de directeur.
  Help