Verdampingskoeling voor de bewaring van aardappelen zinvol?

Febrero 08, 2008
De laatste jaren valt het steeds vaker tegen om aardappelen met alleen buitenluchtventilatie op de juiste bewaartemperatuur te houden. Verdampingskoeling is een mogelijk alternatief. Dit systeem heeft bovendien voordelen voor de kwaliteit van de aardappelen.
De (on)mogelijkheden van de verdampingskoeling zijn door DLV Bouw, Milieu en Techniek BV onderzocht met modelberekeningen. het blijkt dat bij een aardappeltemperatuur van 8 graden Celcius bij verdampingskoeling het aantal dagen dat er geventileert kan worden toeneemt met 26%.
Daarom is op het bedrijf van Robaard te Dronten een proef aangelegd, om de werkelijke mogelijkheden te beoordelen. Op dit bedrijf zijn twee boxen met een roostervloer. In beide boxen passen ongeveer 550 ton aardappelen. Robaard bewaart dit jaar fritesaardappelen van het ras Ramos. De ene box is voorzien van een directe verdampingskoeling en de andere van alleen buitenluchtkoeling. De verdampingskoeler is een pad-systeem. Het systeem is geleverd door Omnivent Techniek BV uit Zeewolde. Aan de hand van draaiuren, temperatuur enz. zal worden bepaald of de verdampingskoeling in een praktijksituatie zinvol kan zijn.
Sponsored Content