Aardappelwasser geeft Pakistan toegang tot Rusland

Enero 14, 2011
België en Nederland mochten afgelopen winter geen aardappelen meer naar Rusland exporteren. Dit om dat er nematoden in de aardappelen werden gevonden. Op dit moment wordt er wel weer geëxporteerd naar Rusland.

In de tussentijd was Rusland ook op zoek gegaan naar nieuwe exportlanden. Pakistan heeft hierop ingespeeld door een machine te ontwikkelen die aardappelen schoonmaakt en heeft met dit unieke idee de aandacht van Rusland weten te trekken.

Het bedrijf Chase International heeft de eerste automatische aardappelschoonmaakmachine ontwikkeld. De machine heeft ook de mogelijkheid om aardappelen te sorteren. Door deze machine heeft Pakistan gegarandeerde toegang tot de Russische markt en dit leidt tot een significante stijging in de export. Momenteel bedraagt de aardappelexport 0,8 miljoen ton per jaar.

De machine kan 5 ton aardappelen in 1 uur schoonmaken en doordat er tijd en kosten worden bespaard brengt dit $80 extra per ton op.

Het bedrijf die de machine heeft ontwikkeld is Chase International en een woordvoerder geeft aan dat Pakistan ongeveer 1,3 miljoen ton aardappelen per jaar produceert. Deze worden normaal geëxporteerd naar Sri Lanka en Maleisië. Veel andere landen weigerden om deze aardappelen te importeren vanwege de grote hoeveelheid stof die meekomt met de producten.