Skip to main content

Language

Contact Us

Prijs pootaardappel-pool HZPC Nederland boven 30 Euro door record afzet en hoge opbrengsten

HZPC pootaardappelen staan klaar voor transport naar Engeland (Courtesy: Pieter Huizinga)

HZPC Holland bv, wereldleider in aardappelveredeling, stelt de definitieve uitbetalingsprijs voor zijn Nederlandse pootaardappel-pool over Oogst 2015 vast op € 30,28 per 100 kilo.

De prijs weerspiegelt het herstelde vertrouwen in de pootaardappelenmarkt. Dit uitte zich al in de prognoseprijs van € 29,50 die HZPC begin maart dit jaar bekendmaakte. Deze definitieve uitbetalingsprijs van € 30,28 ligt 2,6% hoger dan de eerdere, gunstige prognose van € 29,50.

HZPC's prognose- en definitieve prijzen voor de Nederlandse pootgoedpool


Prijstoelichting

De gemiddelde opbrengst voor HZPC-telers in Nederlandse pool ligt met 42,9 ton per hectare beduidend hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Gemiddeld 18,9% van de opbrengst betreft bovenmaats pootgoed, waarvoor de vergoeding lager is.

De gemiddelde prijs over alle rassen komt op basis van herfstlevering voor de potermaat van klasse E uit op € 29,66 per 100 kilo vóór kwekersafdracht en exclusief btw. De telers leveren de klasse S tot en met A. De gemiddelde prijs over al deze klassen komt uit op € 30,28, omdat er relatief meer aardappelen in de hogere klassen worden geteeld en afgeleverd, waarvoor hogere prijzen worden betaald. Naast de uitbetalingsprijs, ontvangen de telers vergoedingen voor het opslaan en voor het opzakken van de aardappelen. Deze zijn hier buiten beschouwing gelaten.

Europa buiten Nederland

Rond deze periode van het jaar bepaalt HZPC ook de telersprijzen voor zijn telers in de andere HZPC-productiegebieden binnen Europa. De omstandigheden voor de totstandkoming van die prijzen verschillen van die in Nederland. Wel is ook de herstellende Europese vraag naar pootgoed van positieve invloed op de uitbetaling aan Europese HZPC-telers buiten Nederland.
Sponsored Content
HZPC Holland BV
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content