Aardappelschillen maken stroom

六月 06, 2008
De groep Machiels is vrijdag gestart met de recyclage van aardappelresten van Farm Frites. 120.000 ton aardappelschillen zullen jaarlijks omgezet worden in groene stroom, biomeststof en zuiver water. Het energieproject BioEnergy heeft 15 miljoen euro gekost en wordt voor 75 procent gedragen door Machiels en voor 25 procent door Farm Frites, een aardappelverwerkend bedrijf uit Lommel. Daar is ook de installatie gevestigd.

"BioEnergy is een van de meest geïntegreerde energieprojecten die al in Vlaanderen werden gelanceerd", zegt Emiel Philipsen, gedelegeerd bestuurder van Machiels. Door de omzetting van de aardappelresten in zowel groene stroom als stoom en warmte wordt de basisbrandstof maximaal benut, zegt Philipsen. Farm Frites levert voor BioEnergy 120.000 ton aardappelresten per jaar, afkomstig van de verwerking van een half miljoen ton aardappelen. Farm Frites is een van de grootste inlandse producenten van voorgebakken frieten en andere aardappelproducten. Bij Farm Frites in Lommel werken 350 mensen. Het is daarmee een van de grotere bedrijven in Limburg.

De installatie van BioEnergy is complex. Eerst worden de aardappelresten, vooral schillen, vergist a rato van 12 kubieke meter per uur. Dat restafval verblijft tot 25 dagen in de vergistingstanks. Bij die vergisting ontstaat vooral methaan. Dat gas wordt via gasmotoren omgezet in elektriciteit, stoom en oververhit water. Per jaar zal de installatie 34 tot 46 miljoen kilowattuur groene stroom aan het net leveren, genoeg om 12.500 gezinnen van stroom te voorzien.
Sponsored Content