Controle op afdekplicht van aardappel- en uienafvalhopen is gestart

Controle op afdekplicht van aardappel- en uienafvalhopen is gestart
Mayo 10, 2012
Er wordt door de NAK en BQ Support weer intensief gecontroleerd op onafgedekte aardappel- en uienafvalhopen. Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen met daarop uitgelopen aardappelen en uien zijn vanaf 15 april strafbaar.
De NAK en BQ Support gaan de boer op om afvalhopen te controleren. De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijk onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding van Phytophthora infestans in aardappelen en valse meeldauw in uien.
 
Handhaving van de teeltvoorschriften is vooral gericht op het nemen van maatregelen om de potentiële ziektebron te bestrijden. Zo waren er in 2011 van de 772 gecontroleerde aardappelafvalhopen 67 niet of onvoldoende afgedekt. In bijna alle gevallen hebben de betreffende telers na een waarschuwing direct maatregelen getroffen om de afvalhoop onschadelijk te maken.
Toch moesten er drie keer tuchtrechtelijke maatregelen genomen worden voor aardappelafvalhopen. In twee gevallen omdat er vorig jaar ook al gewaarschuwd was en in een geval omdat de teler na de waarschuwing de afvalhoop niet tijdig voldoende onschadelijk had gemaakt.
 
Onafgedekte afvalhopen zijn belangrijke primaire infectiebronnen. Door bewustwording en een actieve opstelling van de telers leidde het syteem met gele en rode kaarten de afgelopen jaren tot een forse afname van het aantal overtredingen.
Waarschuwen via een gele kaart helpt want de betreffende bedrijven worden het daaropvolgende jaar automatisch weer in de controle meegenomen en blijken het dan vrijwel altijd prima voor elkaar te hebben.
Afdekken met deugdelijk zwart landbouwplastic is een relatief goedkope en praktische oplossing. Na een jaar is de hoop onschadelijk en kan deze verwerkt worden. Helaas worden er elk jaar nog steeds onafgedekte afvalhopen gevonden. Als er toch een rode kaart getrokken moet worden, dan wordt de situatie gefotografeerd en verder tuchtrechtelijk afgehandeld. Dit leidt in vrijwel alle gevallen tot een forse geldboete.
 
Telers kunnen ook zelf strafbare afvalhopen melden bij de centrale meldpunten. Voor aardappelafvalhopen kunnen zij terecht bij NAK Meldpunt Phytophthora (tel. 0900-0625 of pameldpunt@nak.nl.). Uienafvalhopen kunnen worden gemeld bij +31 252-433060, fax +31 252-417856 of e-mail info@bqsupport.nl).
Contenido Patrocinado