VION biedt Oerlemans Foods te koop aan

Noviembre 19, 2012
VION Food Group gaat terug naar de kern. De onderneming gaat zich in de toekomst volledig richten op Food in Nederland en Duitsland en Ingredients wereldwijd. De strategische keuze die ten grondslag ligt aan de nieuwe koers, betekent dat VION afscheid gaat nemen van alle foodactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk en van een aantal niet-kernactiviteiten, waaronder Banner Pharmacaps (desinvestering aangekondigd op 29 oktober 2012) en Oerlemans Foods (diepvries groente en aardappelproducten). De keuze voor een kleiner VION met meer strategische en geografische focus, is een logisch en onvermijdelijk vervolg op de strategische heroriëntatie die eerder dit jaar is uitgevoerd en waarvan de uitkomsten zijn bekendgemaakt op 15 juni 2012. De nieuwe koers sluit ook aan bij de aankondiging van 4 september 2012 dat de onderneming de strategie versneld en versterkt wil gaan uitvoeren.
Het bestuur van VION en de aandeelhouder hebben geconcludeerd dat de nieuwe koers noodzakelijk en onontkoombaar is. De noodzaak wordt ingegeven doordat de strategie van acquisities en schaalvergroting in Food niet heeft opgeleverd wat ervan verwacht werd. Daarbij dwingen de historisch slechte marktomstandigheden in met name de Europese varkenssector de onderneming tot het maken van scherpe keuzes. CEO en bestuursvoorzitter Dirk Kloosterboer van VION: "Dit is een bijzonder lastige dag voor iedereen die bij VION betrokken is. De beslissingen die we nemen zijn ingrijpend. Toch is het noodzakelijk en onvermijdelijk. We brengen VION Food terug naar zijn kernactiviteiten met varkensvlees en rundvlees in Nederland en Duitsland. VION Ingredients ontwikkelt zich wereldwijd verder. De desinvesteringen, waarvan onze Britse foodactiviteiten veruit het grootste stuk zijn, gaan we zorgvuldig uitvoeren. We gaan er met volle kracht aan werken om onze foodactiviteiten weer op het gewenste rendement te krijgen. Dat wordt een forse uitdaging waar ik, met de inzet van alle medewerkers, het volste vertrouwen in heb".

Achtergronden nieuwe koers
Het bestuur van VION heeft dit jaar een grondige analyse gemaakt van de markten waarin de onderneming actief is, de concurrentiepositie die de onderneming daarin heeft en de daarbij behorende toekomstperspectieven. Hieruit is naar voren gekomen dat de in de afgelopen jaren bereikte schaalgrootte in Food onvoldoende gepaard is gegaan met het realiseren van een concurrerende kostenbasis. De teleurstellende resultaten van de foodactiviteiten in 2011 en ook in 2012 hebben VION tot een heroverweging gebracht van de aanwezigheid in de drie thuismarkten Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het maken van keuzes is hierbij voor VION onvermijdelijk. Omdat mensen en middelen schaars zijn, wordt nu gekozen voor een volledige focus op de opnieuw gedefinieerde kernactiviteiten. De voortgaande integratie en versterking van de foodactiviteiten in Nederland en Duitsland om tot resultaatherstel te komen, gaat de komende tijd alle aandacht vragen. VION heeft daarbij in zijn nieuwe, veel kleinere samenstelling alleen perspectief als de foodactiviteiten in Nederland en Duitsland op eigen kracht weer een gezond en degelijk rendement gaan realiseren.

Desinvesteringen
VION richt zich nu op een zorgvuldig proces voor de
verkoop van zijn varkensvlees-, rundvlees-, lamsvlees en pluimveevleesactviteiten in het Verenigd Koninkrijk. Het belang van de medewerkers, de klanten en de leveranciers in het Verenigd Koninkrijk staat daarbij hoog genoteerd, evenals de wens en ambitie om zo snel mogelijk duidelijkheid aan alle betrokkenen te verschaffen. VION heeft een grote aanwezigheid in de UK sinds 2008, toen Grampian Country Food Group werd geacquireerd. De activiteiten in de UK zijn onderverdeeld in aantal deelmarkten, waarvan varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en pluimveevlees de belangrijkste zijn. Zie http://www.vionfood.co.uk/en/media-centre/press-releases.
Oerlemans Foods is sinds september 2007 een volledig zelfstandig onderdeel binnen VION. Als teler, producent en leverancier heeft Oerlemans Foods zich gespecialiseerd op het gebied van vriesverse groenten, fruit en aardappelproducten. Producten worden geleverd onder het Oerlemans-merk (groente-, fruit- en aardappelproducten), onder het Keizer-merk (food service aardappelproducten), het biologische merk BIO+, en onder private label of huismerk.

Op 29 oktober 2012 maakte VION bekend een definitieve overeenkomst te zijn aangegaan voor de verkoop van zijn bedrijf Banner Pharmacaps, met het hoofdkantoor in High Point (NC) in de Verenigde Staten. De koper is Patheon Inc., een beursgenoteerd bedrijf in de dienstverlening aan en fabricage voor de wereldwijde farmaceutische industrie. Banner Pharmacaps, een gespecialiseerde producent en ontwikkelaar van zachte gelatinecapsules voor de farmaceutische industrie, had een zelfstandige positie binnen VION. Deze transactie kan naar verwachting voor het eind van dit jaar volledig worden afgerond.

Nieuwe organisatie Food en Ingredients worden organisatorisch twee zelfstandige kernactiviteiten binnen VION. Food en Ingredients zijn activiteiten die elkaar operationeel en strategisch aanvullen en versterken, maar die wel verschillende markten bedienen. VION Food produceert en verwerkt varkensvlees en rundvlees in Nederland en Duitsland en staat daarmee dicht bij de klanten in retail, industrie en foodservice. Nederland en Duitsland sluiten geografisch goed op elkaar aan en bieden ruim voldoende mogelijkheden om tot verdergaande operationele integratie, synergie en een aanmerkelijk lagere kostenbasis te komen. VION Ingredients is met een groot aantal bedrijven actief in het maken van grondstoffen en producten met toegevoegde waarde uit slachtbijproducten. Deze producten en halffabrikaten zoals gelatine, eiwitten en vetten worden met succes verkocht in uiteenlopende B2B-markten zoals farmacie, cosmetica, food, feed, energie en techniek.

VION N.V. wordt in de nieuwe organisatiestructuur een kleinere op de omvang van VION aangepaste strategische holding (VION Group) en moeder van de kernactiviteiten Food en Ingredients. In goed overleg met de banken en de aandeelhouder is een herfinanciering overeengekomen, die is toegesneden op een kleiner VION dat kan investeren in de verdere groei van Ingredients en in de integratie van Food in Nederland en Duitsland, en daarmee de weg naar resultaatherstel inslaat.

Perspectief
VION gaat een belangrijke periode tegemoet, waarin de nieuwe koers van de onderneming een hoofdrol speelt. Enerzijds gaat VION de aangekondigde desinvesteringen op een zorgvuldige en succesvolle manier afronden. Anderzijds worden de noodzakelijke stappen voorbereid en uitgevoerd om de foodactiviteiten via investeringen, integratie en reorganisaties weer in een gezonde positie terug te brengen. Hierbij wordt een groot beroep gedaan op het management en alle medewerkers van VION, om de noodzakelijke acties en veranderingen voortvarend en met energie ter hand te nemen.
De Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van VION hebben er alle vertrouwen in dat de onderneming met de kwaliteit en betrokkenheid van de medewerkers de nu voorliggende transitieperiode goed kan doorkomen. Het bestuur en aandeelhouder ZLTO zien in VION een mooi bedrijf met een belangrijke maatschappelijke en agrarische positie, met goede klantrelaties en met een gemeenschap van vakmensen, die met een nieuwe nuchtere aanpak en met hard werken de weg naar resultaatherstel inzet.
Sponsored Content