De aardappel; Het verhaal van de aardappel

Verschillende soorten aardappels

Verschillende soorten aardappels

October 15, 2009

Mac van Dinther doet in de Volkskrant verslag van zijn zoektocht naar de bronnen van ons eten. Hierbij een selectie van de afleveringen verschenen in "Het verhaal van: De aardappel"

Johan Middelkamp en Henk Meijer

"Even voorstellen: Henk Meijer en Johan Middelkamp. Twee boeren die ons de komende weken alles gaan vertellen over het verbouwen van aardappelen in Nederland. "

Weeralarm

"Het KNMI had ’s morgens weeralarm afgekondigd voor later in de middag, dus we wisten wat ons te wachten stond."

Bijna tijd om te branden

"Zo langzamerhand wordt het ook tijd om te kijken wanneer er gerooid moet worden. De Toluca’s zijn waarschijnlijk het eerst aan de beurt. "

Spuiten of wieden

"Wat is het grootste verschil tussen een gangbare aardappelboer en een biologische? De een spuit, de ander heeft personeel."

De brand erin

"‘Eind deze week gaat de brand erin’, had Johan Middelkamp maandag aangekondigd. Donderdag is het zover."

Biologisch is onzin

"Zes jaar geleden schakelde Johan Middelkamp over van gangbare naar biologische landbouw."

Biologische oogst

"Als gouden eieren rollen ze uit de kiepwagen op de rubberen transportband. Nieuwe aardappels, recht uit de aarde"

Aardappelen, een wereldverhaal

"De eerste aardappelen groeiden in het Andesgebergte. Opgravingen in Chili laten zien dat dertienduizend jaar geleden al wilde aardappelen werden geoogst. Vijfduizend jaar later werden ze in Peru geteeld. Boeren"verbouwden aardappelen op berghellingen en op de Altiplano, een hoogvlakte op meer dan 4000 meter.

Aardappelen in Nederland

"In Nederland werd de aardappel rond 1600 geïntroduceerd. Hij stond het eerst in de Leidse Hortus, later ook in Groningen en Amsterdam. Pas veel later – na het midden van de achttiende eeuw - groeide hij uit tot volksvoedsel"

Anatomie van de aardappel

"De aardappel (solanum tuberosum) hoort tot de familie van de nachtschadeplanten en is daardoor verwant aan de tomaat, aubergine en paprika. De plant vormt een bundel van ondergrondse wortelstokken waaraan knollen ontstaan, die bedoeld zijn als voedselbron voor een nieuwe plant die groeit uit de ‘ogen’ van de knol. "

Aardappelmoordenaar ontmaskerd

"Dit bericht werd vandaag verspreid door Wageningen universiteit. Het gaat over de schimmel Phytophthora infestans, de gevreesde aardappelmoordenaar die in een paar dagen tijd een heel aardappelveld kan ruïneren.  "

In de biologische chipsfabriek

"Waar gaan de aardappelen naartoe als ze van het land zijn? Naar de supermarkt, de frietenbakker of de chipsfabriek. En als het biologische aardappelen zijn, gaan ze naar de biologische chipsfabriek.  "

de grootste frietfabriek van Nederland

"Gekke plek voor een frietfabriek, zeg ik als we de receptie van Aviko in Steenderen binnenwandelen."

Biologische aardappel? Naar de Sahara!

"Dit is de boerderij van Wageningen Universiteit en Research. Wat de wetenschappers bedenken, wordt hier op het land uitgetest, om te kijken of de boeren er ook iets aan hebben. Maar ik ben (vandaag) niet geïnteresseerd in peen en uien, ik ben gekomen om antwoord te krijgen op de vraag of gifpiepers nog bestaan en of Nederland eigenlijk wel geschikt is om aardappelen te telen. Laat staan biologisch."

Sponsored Content