Aaltjes adviesprogramma NemaDecide Plus trekt veel belangstelling

June 20, 2010
Tijdens de presentatie bij PPO in Lelystad konden belangstellenden kennismaken met NemaDecide Plus. Het adviesprogramma ondersteunde de teler al bij de beheersing van het aardappelcysteaaltje en biedt nu ook hulp bij de beheersing van het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans) en het maïswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi ). De aanwezigen werden langs verschillende proeven geleid. Hierbij werd uitgelegd hoe de gegevens uit deze proeven in NemaDecide worden verwerkt. Belangstellenden konden zich ook gericht laten informeren over de mogelijkheden van het programma.
 
Met het opnemen van het maïswortelknobbelaaltje en het wortellesieaaltje in het adviessysteem is er een belangrijke stap gezet naar een kwantitatief aaltjesbeheerssysteem. Verdere ontwikkeling en uitbreiding van NemaDecide blijft wenselijk. Een belangrijk groep van aaltjes waarvoor het adviessysteem nog geen kwantitatief advies kan geven, zijn de trichodoride aaltjes. Deze aaltjes geven zowel directe als indirecte schade door overbrenging van het tabaksratelvirus (TRV). NemaDecide geeft wel een kwalitatieve indicatie voor het risico op schade.
 
Speciale aandacht was er voor de financiële ondersteuning van Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ Kompas, het ministerie van LNV en het Rabobank Projectenfonds die de ontwikkeling van zowel NemaDecide AM als Plus mogelijk hebben gemaakt. Hierdoor is veel wetenschappelijk kennis ontsloten voor de praktijk.
Sponsored Content