Aardappelen in natte zeeuwse grond onbereikbaar

October 01, 2010
De eerstkomende drie weken kunnen we niets doen", zegt Jasper Cevaal. "Het is veel te nat en de regen blijft nog een week aanhouden volgens de buienradar.

De aardappels zijn klaar, maar we kunnen het land niet op. Het wordt spannend", zegt de Walcherse aardappelboer, die nog zo'n twintig hectare aardappelen moet rooien.

Loonwerkersbedrijven die een moderne aardappelrooimachine met rupsbanden hebben, zijn spekkoper in natte periodes. Dit zijn zo'n beetje de enige machines die 'overeind blijven in de blubber en die de aardappels zonder te veel aanklevende klei kunnen rooien'. "Maar ik kan maar op één plaats tegelijk zijn", reageert David de Looff uit Nieuw- en Sint Joosland. Hij is ook niet blij. "Ik kan niet meer doen dan ik al doe, want ik werk tot 's avonds laat. En ik moet natuurlijk eerst de aardappelen rooien bij mijn vaste klanten."

David rooit deze woensdag aardappels onder de rook van de grasdrogerij bij Kortgene. De imposante landbouwmachine bromt zachtjes en glijdt bijna over het land.

Het is een Grimme Tectron, waarvan er maar zo'n tien in Zeeland zijn. In de cockpit kan de route van de aardappel gevolgd worden op een aantal displays.

"Maar ik heb veel liever droog weer",zegt David. "Normaal rij ik met een snelheidje van 5,5 kilometer per uur, en nu moet ik terug naar 4,2 kilometer."De aardappelen moeten ook zo droog mogelijk in de schuur komen, anders verrotten ze. Normaliter pakt de aardappelrooier ruim 2,5 hectare aardappelen per dag, nu duurt dat twee dagen.

"Ik vergelijk deze periode toch bijna met 1998. Dat was een dramatisch aardappeljaar voor Zeeland."De totale aardappeloogst bedroeg toen een derde minder dan in 1997, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

David de Looff is somber, maar hij zegt: "Heel vaak komt het op het einde allemaal weer goed. Ik mopper maar ben ook nuchter, zoals trouwens veel boeren."
Sponsored Content