Jaap Kodde: aardappelaanvoer eind augustus 2010

Jaap Kodde: aardappelaanvoer eind augustus 2010
September 01, 2010
Jaap Kodde van aardappelgroothandel Flevostar Dronten geeft zijn visie op de omstandigheden in de aardappelmarkt eind augustus 2010:
De aanvoer van droge aardappelen stagneert door de grote hoeveelheden neerslag van de afgelopen week, dit geldt niet alleen voor ons land maar ook voor onze oosterburen. In een tijdsbestek van enkele weken worden we geconfronteerd met een periode van droogte en warmte die veranderde in een periode met een kleine zondvloed. als boeren denken we weer aan het jaar 1998 met als gevolg dat er veel aardappelen niet gerooid konden worden, in dat jaar ging het op dezelfde manier als nu. Oorzaak hiervan is dat het water in de Noordzee warmer is dan normaal. Op de overbekende buienradar is dat goed te zien, veel neerslaggebieden vallen in zee, daar hebben wij geen problemen mee lijkt me.
 
Voor de industrie maakt het niet zoveel uit of de aardappelen nat binnenkomen, bij ontvangst zijn de aardappelen binnen een uur al verwerkt tot friet of andere producten. Iedere week verder geeft aan hoe de oogst wordt, globaal krijgen we in West-Europa toch die twintig procent minder oogst waar we al weken over praten.
 
De consumptie van aardappelen is momenteel goed, vooral de kleinverpakking doet het beter. De consument kijkt toch ook naar de eenheidsprijs van een zak aardappelen.
Sponsored Content