Jaap Kodde van Flevostar Dronten over de Nederlandse aardappelmarkt: "Kwaliteit wordt niet gewaardeerd"

  • News
  • Potato Supply chain
  • Jaap Kodde van Flevostar Dronten over de Nederlandse aardappelmarkt: "Kwaliteit wordt niet gewaardeerd"
Jaap Kodde van Flevostar Dronten over de Nederlandse aardappelmarkt: "Kwaliteit wordt niet gewaardeerd"
February 21, 2010
De situatie op de aardappelmarkt is volgens Jaap Kodde van aardappelgroothandel Flevostar Dronten momenteel ondoorzichtig. "Volgens tellingen kan de aanvoer uit het buitenland nog wel tegen gaan vallen. De vorst bepaalt de stemming. Uit berichten blijkt dat de aardappelteelt in Cyprus, Spanje en Zuid-Italië door het slechte weer een drama is. Dat kan de prijs best nog wel een keer beïnvloeden."

"En hoe zijn de Oostbloklanden door de winter gekomen. Ik krijg steeds meer berichten dat het tegenvalt. De bewaarplaatsen zijn redelijk, maar het gros van de aardappelen zit nog bij de boertjes. In december zag ik in Boedapest een boer nog gewoon uit een kuil aardappelen scheppen. Dat gebeurt gewoon nog!"

Zelf heeft Jaap het enorm druk. "Het is allemaal Polen, Polen, Polen. Daarnaast exporteer ik als één van de weinigen nog naar Frankrijk (Parijs) en doen we wat voor Rusland. Er zit overal vraag, naar zowel rood- als blankschillige aardappelras en naar goede als mindere kwaliteiten. "

Voor de Nederlandse markt heeft Jaap weinig lovende woorden. "De Nederlandse markt is doodziek en daar stoor ik me heel erg aan. Het is een vechtmarkt. Kwaliteit wordt niet gewaardeerd en mensen willen een goedkope aardappel. Ik weet dat ik straks hartstikke mooi 'Bildstars' heb, maar als ik dan twee of drie cent meer vraag, dan hoeven mensen ze niet. De eindgebruikers krijgen niet de goede informatie..."
Sponsored Content