Proefrooiingen in Belgie kwantificeren het doorwas probleem

August 04, 2010
Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) doet op een aantal referentiepercelen in Vlaanderen proefrooiingen.
Op 26 juli bedroeg de gemiddelde opbrengst van 31 referentiepercelen in België 23 ton per ha. Dit is 8,5 ton per ha minder dan het vijfjarig gemiddelde na evenveel groeidagen. Ook de sortering van de aardappelen blijft achter op voorgaande jaren. Amper 17 procent van het gewicht behoort tot de grootste maat +50mm. De reden voor deze fijne sortering ligt bij het hoger knolaantal per struik en het optreden van doorwas.
Vooral het ras Bintje is gevoelig voor doorwas. Van de 31 bemonsterde referentiepercelen, was er maar één perceel dat voorlopig geen symptomen van doorwas vertoont. Het fenomeen doet zich dit jaar dus op grote schaal voor. Gemiddeld 24 procent van de knollen (zes knollen per struik) waren doorschoten met een spreiding van 0 tot 75 procent. Het ging vooral om scheuten (8%), popperigheid (3%), kettingen (2%) en secundaire knollen (11%).
"De komende weken zal duidelijk worden hoe de doorwassymptomen zich verder ontwikkelen",  aldus Ilse Eeckhout van het PCA.