Strenge controle aardappelen bestemd voor export naar Rusland

April 19, 2011
Vanaf maandag 18 april eist de divisie plant van het VWA en NAK dat alle voor Rusland bestemde aardappelen vrij zijn van grond. Dit om het risico op verspreiding van cyste tegen te gaan. Verpakkingstations kunnen daarnaast meedoen aan een streng protocol, waardoor ze alsnog ongewassen aardappelen mogen exporteren. Aan het protocol mogen alleen verpakkingstations meedoen die lid zijn van de NAO, aldus de Nederlandse Aardappel Organisatie(NAO). Het hele protocol richt ze op het voldoen aan de 1 procent grondeis van de Russen en het traceerbaar maken van aardappelen.

Zo eist het NAO dat er een iemand bij een verpakkingstation gaat functioneren als tussenpersoon. De deelnemer dient ervoor te gaan zorgen dat consumptieaardappelen op basis van geschiktheid voor Rusland worden geselecteerd. Dat houdt in maximaal 1 procent cyste vrije grond.

In het protocol wordt veel nadruk gelegd op de traceerbaarheid van partijen. Zo moet de deelnemer voor een partijnummer zorgen die overal bij moet worden vermeld. Dat houdt in dat het nummer ondermeer moet terugkomen bij de monstername, transport, opslag en verwerking. Ook de teler moet zijn steentje bijdragen en een administratie bij gaan houden voor alle aardappelen die hij levert.

Voordat de aardappelen echt weg mogen naar Rusland moet er twee keer bemonsterd worden. Zo moeten er monsters genomen worden wanneer de aardappelen opgeslagen liggen en nog een keer wanneer de aardappelen klaar staan voor transport.

Bij een AM vondst wordt de deelnemer die verantwoordelijk is voor de minimaal vier weken uitgesloten van deelname voor de export. Ook moet de partijen die zich in het certificeringtraject bevinden of al gecertificeerd zijn worden teruggehaald. Wanneer er cyste worden gevonden bij de officiële exportbemonstering heeft de deelnemer een probleem en volgt er een onderzoek. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de deelnemer de administratie niet op orde heeft of er een partij verwisseld is wordt de deelnemer het hele seizoen uitgesloten van export op Rusland.
Sponsored Content