Расширенный поиск
Aardappel sector komt weer massaal naar de INTERPOM PRIMEURS in de Kortrijk Xpo

Impressie van de goed bezochte Interpom | Primeurs 2018 in de Kortrijk Xpo

De voorbije dagen was de volledige aardappelsector massaal verzameld op INTERPOM PRIMEURS in Kortrijk Xpo.

Ondanks een problematisch aardappelseizoen 2018-2019 als gevolg van een uitzonderlijke droogte en hitte, bezochten niet minder dan 19.508 bezoekers de beurs.

De afgelopen editie is de illustratie van een steeds meer professionele aardappelketen. Het vertrouwen tussen de schakels in de keten is duidelijk sterk, ook in mindere tijden.

Groeiende Internationale belangstelling

Reeds 25 jaar brengt INTERPOM PRIMEURS de aardappelprofessionals van over de hele wereld naar Kortrijk Xpo. De vakbeurs is gegroeid van 2 hallen naar een maanden vooraf uitverkocht Kortrijk Xpo met 326 exposanten uit 15 landen die de volledige keten vertegenwoordigen: van teelt tot verwerking en vermarkting.

Dit jaar bezochten 19.508 bezoekers de beurs: 8.827 bezoekers op zondag (-5,4%), 5.889 bezoekers op maandag (+4,5%) en 4.792 bezoekers op de slotdag (-3,6%).

Maar liefst 24% van de bezoekers komt uit het buitenland met een sterke opkomst uit Nederland en Frankrijk, en ook steeds meer uit andere Europese landen en zelfs van de andere kant van de wereld met bezoekers uit ondermeer Japan, Peru, Australië, Canada, de Verenigde Staten en Brazilië…

Sterk vertrouwen tussen de schakels in de aardappelketen

Na een bijzonder moeilijk aardappelseizoen 2018-2019 als gevolg van de uitzonderlijke droogte en hitte kwam de volledige sector samen in Kortrijk Xpo.

Niet alleen om de vele nieuwigheden te bekijken maar ook om in dialoog te gaan met de diverse spelers in de keten. En oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag en morgen waarmee de land- en tuinbouw in het algemeen en de aardappelteelt in het bijzonder geconfronteerd worden.

Natuurlijk ging het in de wandelgangen over de problemen zoals de contracten, kwaliteit en volume, bewaring en andere. Maar het werd ook snel duidelijk dat overleg tussen kopers en verkopers in de meeste gevallen tot een aanvaardbare oplossing had geleid en dat het vertrouwen tussen de schakels binnen de keten nog steeds sterk is.

De afgelopen editie is dan ook meer dan ooit de illustratie van een steeds meer professionele aardappelketen, die mee evolueert met de globale vraag naar aardappelen en aardappelproducten en de sterke groei van de keten in de Benelux.

België en Nederland geven immers op wereldvlak de toon aan op het vlak van export en de daaraan gekoppelde innovatie op het vlak van teelt, bewerking, verwerking en toelevering. Dit kon men niet alleen op de standen zelf ervaren, maar ook op de side events van de beurs.

Boeiende walk-in seminars & side events

Naast het uitgebreide exposantenaanbod en de talrijke netwerkmogelijkheden, bood INTERPOM | PRIMEURS ook ‘walk in seminars’ op de beursvloer zelf.

Onder begeleiding van moderator Drs. ir. Jacques van Outryve konden bezoekers interactieve sessies bijwonen gegeven door binnen- en buitenlandse sprekers.

Deze boeiende sessies gemist? De presentaties kan u downloaden op de website van INTERPOM PRIMEURS onder de rubriek ‘programma – walk in seminars’.

Jammer genoeg bleek het nog te vroeg om de Belgische aardappelbrancheorganisatie op deze INTERPOM PRIMEURS boven de doopvont te houden. Maar alle gesprekken met bezoekers en standhouders illustreerden de nood aan verder overleg binnen de aardappelketen.

Can you imagine a world without potatoes?

INTERPOM PRIMEURS had de eer om de kick-off van de wereldwijde campagne ‘Can you imagine a world without potatoes’ te verwelkomen en de slogan als thema van deze editie te gebruiken. De doelstelling van deze campagne is om de globale bewustwording van het belang van de aardappel voor de mensheid te versterken.

Ook Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege woonde de kick-off bij. In haar toespraak onderstreepte ze dat de aardappel niet alleen een voedzaam, lekker en een gezond product is, maar ook een belangrijk economisch en export product voor ons land. En dat moet wereldwijd gepromoot worden.

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege spreekt tijdens de kick-off van de 'Can you imagine a world without potatoes' campagne

De samenwerking met het Internationaal Aardappelcentrum CIP (International Potato Center) uit Peru rond deze campagne leidde ook tot het engagement van tal van standhouders om mee te werken aan dit uniek verhaal.

Lezers van PotatoPro zullen zeker meer horen over ‘Can you imagine a world without potatoes’, want PotatoPro zal aan deze campagne deelnemen als exclusieve online media partner.

De aandacht voor de ontwikkelingsprojecten van TRIAS in Zuid-Amerika toont dat de sector een groot hart heeft, ook voor de aardappelsector in ontwikkelingslanden. De daarbij opgezette privaat-publieke samenwerking biedt tal van kansen voor de bedrijven actief in de keten.

De volgende editie van INTERPOM | PRIMEURS staat gepland op 22, 23 & 24 november 2020 in Kortrijk Xpo.
Help