Lamb Weston Meijer

  Lamb Weston Meijer

  De inkoopprijs van voorgebakken frites gaat naar verwachting stijgen. Cafetaria’s zullen er niet aan ontkomen hun gasten ook een hogere prijs in rekening te brengen, zegt sectorvoorzitter Jos van Alphen.

  De aardappeloogst wordt door de droge en warme zomer een stuk lager. Aardappelprijzen stijgen en Sales Director Manfred Melchers van LambWeston/Meijer verwacht- ‘met een flinke slag om de arm’- dat daardoor de frites 5 tot 10 procent duurder wordt.

  McCain stelde deze week middels een brief haar afnemers op de hoogte dat per 16 augustus bepaalde aardappelproducten duurder worden.

  Fritesfabrikanten hadden dit jaar al problemen met de vroege aardappels en maken zich zorgen. ,,Er is laat gepoot door de koude winter en vervolgens was het droog en warm’’, zegt Melchers. Het resultaat: lage opbrengsten en kleine aardappels.

  Ook de hoofdoogst loopt achter, en heeft bovendien last van doorwas. Proefrooiingen van McCain laten een achterstand zien van 20-30 procent vergeleken met verleden jaar en 10-20 procent ten opzicht van het langjarig gemiddelde.
  Help