Hogere aardappelprijs drukt resultaat Aviko in 2010

Aviko for news

Hogere aardappelprijs drukt resultaat Aviko in 2010

Octubre 13, 2010
Coöperatie Cosun boekt dit jaar een hogere winst dan in 2009.

In de eerste helft van dit jaar ligt het resultaat namelijk aanzienlijk hoger dan in de eerste helft van vorig jaar.

Directievoorzitter Robert Smith van Cosun wil nog geen concrete getallen noemen. “Dat doen we bij de presentatie van de jaarcijfers. Maar het gaat aanzienlijk beter dan in de eerste helft van vorig jaar.”

Over heel 2009 haalde Cosun een resultaat van 59 miljoen euro op een omzet van 1,758 miljard euro. In 2008 bedroeg de omzet 1,689 miljard euro met een resultaat van 41 miljoen euro.

Aviko

Voor dochterbedrijf Aviko verwacht Cosun dat het resultaat over heel 2010 lager uitvalt dan in 2009.

Aviko heeft in de eerste helft van dit jaar minder winst gemaakt dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat komt door de recente stijging van de aardappelprijzen. De hogere aardappelprijzen zullen volgend jaar een extra positief effect hebben op het resultaat van Aviko.

Bij Aviko lopen de verkoopcontracten en het aardappelseizoen niet gelijk op, verklaart Smith. “Vorig jaar was er een grote aardappeloogst met lage aardappelprijzen. Dat drukte de prijzen van onze aardappelproducten. De verkoopcontracten die doorlopen tot eind dit jaar moeten worden geproduceerd met duurdere aardappelen. Omgekeerd vertalen de hogere aardappelprijzen van dit seizoen zich in hogere verkoopprijzen later.”

Cosun bestaat uit Suikerunie (suiker), Aviko (aardappelproducten), Sensus (cichorei), Nedalco (alcohol), SVZ (groente- en fruitingrediënten) en Unifine (bakkerijgrondstoffen).
Sponsored Content