2011 contracten fritesfabrikanten bijna binnen

Marzo 04, 2011
Telers van fritesaardappelen zijn nog steeds bereid vlot aardappelcontracten te ondertekenen, ondanks de huidige hoge prijzen op de vrije markt van onder meer aardappelen, uien en peen. De fritesfabrikanten verklaren in een telefonische rondgang van Boerenbusiness dat het vastleggen van de aardappelen voor oogst 2011 voorspoedig verloopt. Wel worden vaker variabele contractprijzen afgesproken.

Zo meldt Mathijs van Galen, Inkoopmanager van LambWeston, dat hij zijn gewenste hoeveelheid al heeft gecontracteerd. Zoals wel vaker na jaren waarin de marktprijzen goed zijn, zien inkopers een verschuiving van het type contracten. Er wordt minder gecontracteerd op vaste verkoopprijzen en meer op variabele verkoopprijzen. Doordat telers op diverse manieren een prijs kunnen afspreken, is moeilijk te zeggen of er een structurele toename is van een bepaald type contract.

De NAV en telersvereniging VTA laten weten dat zij, met het oog op de huidige prijzen, meer terughoudendheid hadden verwacht van telers in het tekenen van de contracten.
Sponsored Content