EU-Commissie in de puree door ggo-aardappel

EU-Commissie in de puree door ggo-aardappel
October 03, 2007
Een genetisch gemodificeerde aardappel verdeelt de EU-Commissie. Stavros Dimas, verantwoordelijk voor milieu, en voorzitter José Manuel Barroso botsen over een aardappel van BASF. Dimas vraagt bijkomend onderzoek vooraleer de aardappel geteeld, opgeslagen en industrieel verwerkt mag worden. Barroso wil dat het college in de week van 15 oktober het licht op groen zet en dreigt er mee om Dimas het dossier desgevallend te ontnemen.

Op 16 juli stond de BASF-aardappel op de agenda van de ministers van Landbouw. BASF wil een aardappel kweken waarbij de vorming van amylose wordt geremd. Vermits aardappelen twee soorten zetmeel hebben, zou de daling van amylose een stijging van amylopectine tot gevolg hebben. Goed, zo stelt BASF, voor de textiel- en papierindustrie en dat zou tot een verminderd verbruik van chemicaliën, water en energie kunnen leiden.

Omdat er op de Landbouwraad van 16 juli geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen de markttoelating was, moet de Commissie de knoop doorhakken. Vermits de wetenschappelijke adviezen positief waren, verwachtte iedereen zich aan een vlug ja-woord van de Commissie. Deze week bleek echter dat commissaris Dimas, die het dossier in zijn portefeuille heeft, bijkomend wetenschappelijk onderzoek wil.
Sponsored Content