Avebe is tevreden over voortgang bij Solanic

Avebe for news

Avebe is tevreden over voortgang bij Solanic

October 06, 2008
Avebe is goed op weg om te veranderen van een traditioneel zetmeelbedrijf naar een onderneming die alle componenten van de aardappel tot waarde brengt. Dat zeggen de directeur Agro Arjan de Rooij en de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Hans Hoekman. Dochteronderneming Solanic is daarvan een goed voorbeeld. Het bedrijf beschikt over een technologie om op een duurzame manier plantaardige eiwitten te winnen met veel meer functionaliteit dan door verhitting gewonnen eiwitten.

De vraag naar de eiwitten van Solanic is groter dan het aanbod. Daar­om wil Avebe een tweede fabriek bouwen. Die eenheid wordt waarschijnlijk gesitueerd in een ge­bouw van de fabriek in Ter Apelkanaal en moet over een jaar of twee in bedrijf zijn.

Hoekman verwacht dat de winst van Avebe voor het boekjaar 2007/2008 uitkomt tussen 35 en 36 miljoen euro. De prestatieprijs zal boven de 80 euro per ton zetmeel uitkomen. In de campagne 2006/2007 was dat bijna 65 euro per ton. De campagne voor dit jaar loopt wat minder vlot dan vorig jaar. Er is een kleine 5% minder geteeld en minder uitgepoot en het is de vraag of Avebe het quotum dit jaar vol zal krijgen. Het onderwatergewicht loopt op van 470 naar 480 gram. De hoeveelheid tarra ligt op 6 à 7% maar zal door de natte weersomstandigheden waarschijnlijk nog wat oplopen.
Sponsored Content