"Frituurvet mag gerecycleerd worden tot biobrandstof"

October 02, 2008
Het bedrijf Indinox uit Lokeren wil kleinschalige productie-installaties maken voor biodiesel op basis van frituurvet. Maar vanwege "onvolkomenheden in de wetgeving"werd besloten om de proefinstallatie over te brengen naar Estland. In een reactie benadrukt OVAM dat de chemische omzetting van frituurvetten en -oliën tot biodiesel wel degelijk is toegestaan, op voorwaarde dat de milieureglementering wordt nageleefd.

"Er is een verschil tussen het rechtstreeks verbranden van de vetten of oliën voor de productie van groene energie en de chemische omzetting ervan voor biodiesel", zegt woordvoerder Jan Verheyen van OVAM. "De rechtstreekse verbranding werd vorig jaar wettelijk nog niet toegestaan, maar dat is wel het geval voor recyclage zoals de omzetting tot biodiesel".

Bij Indinox klaagt men ook over de inzameling van frituurolie door Valorfrit. Die organisatie heeft vandaag een quasi monopolie en transporteert de ingezamelde frituurolie uiteindelijk voor verwerking naar Nederland, foetert zaakvoerder Sam De Schepper. Volgens OVAM draagt Valorfrit het vrije marktsysteem hoog in het vaandel. "Het zijn de ophalers zelf die bepalen waarde frituurvetten naartoe gaan", zegt Verheyen.
Sponsored Content