Grote groei chipsproductie FZ Organic

July 23, 2008
Het bedrijf FZ Organic in Wolvega heeft in het afgelopen jaar de chipsproductie fors verhoogd. De producent van biologische chips (waaronder het merk Trafo) zag de productie stijgen met 6 tot 8 procent stijgen.

Volgens directeur Frans Andringa is dat onder meer het gevolg van het in gebruik nemen van een nieuwe installatie. ,,Daarmee kunnen we veel efficiënter werken. Ook neemt de vraag naar biologische chips ieder jaar toe.” Het bedrijf verwerkt nu op jaarbasis ongeveer een miljoen kilo aardappelen voor de productie van chips.

De biologische aardappelen worden voor het Wolvegaster bedrijf aangevoerd door handelsfirma Agrico. ,,De chips worden voor 20 procent binnen Nederland verkocht. Dat gebeurt vooral via de natuurvoedingswinkels. De rest gaat voor een groot deel naar Duitsland en Italië. Maar we leveren ook aan Australië, Japan, Saoudie Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten”, zegt de directeur. In de Nederlandse supermarkten liggen nog geen chips van FZ Organics in de schappen. Volgens Andringa is dat echter een kwestie van tijd. ,,We zijn nu in onderhandeling met meerdere supermarkten. Maar dan zullen de chips wel onder het eigen label van die supermarkten in de winkel komen.”

De groei van de chipsproductie zet zich dit jaar naar verwachting door. Mede daardoor heeft het bedrijf ook geïnvesteerd in een zogenaamde ‘leesmachine’. ,,Dit apparaat heeft ongeveer tachtigduizend euro gekost en kan de chips controleren op ongewenste zwarte puntjes. Een hele vooruitgang. Het spaart mensen uit die dat werk eerst deden, waarbij de werkomstandigheden niet gemakkelijk waren. Het was voor die mensen met de net gebakken chips veel te warm aan die productielijn.”

Het bedrijf heeft recent ook een afzuiginstallatie in gebruik genomen om de gevolgen van de geur voor de omwonenden binnen de perken te houden. Hiervoor heeft het bedrijf bijna zestigduizend euro moeten investeren. ,,Bij dit apparaat zijn echter nog wel wat verbeteringen mogelijk”, erkent de directeur.

Bij het bedrijf werken momenteel achttien mensen. Naast chips produceert en verhandelt het bedrijf ook kaas, jams, beleg, en Japanse en Indische producten.
Sponsored Content