"Aardappelen en frieten flink duurder na nieuwjaar"

"Aardappelen en frieten flink duurder na nieuwjaar"
September 27, 2010
De prijs van consumptieaardappelen zal na nieuwjaar fors de hoogte ingaan als gevolg van een tegenvallende oogst en de massale aankoop van aardappelen door Rusland. Dat zegt Erwin Wuyts, algemeen directeur van de aardappeldivisie van PinguinLutosa.

"De aardappeloogst valt dit jaar tegen", legt Wuyts uit. "De droogte in juli heeft tot doorwas bij de aardappelen geleid, waarbij de aardappelstruiken opnieuw aardappelen gaan aanmaken. Daardoor krijg je gemiddeld dertig aardappelen aan een struik in plaats van gemiddeld twintig. Het gevaar is dat de aardappelen dan op elkaar gaan teren, zodat je glazige knollen krijgt. Het probleem is nog verergerd door de vele nattigheid op het einde van de groei."

2006
Wuyts denkt dat we eenzelfde scenario zullen kennen als in het slechte aardappeljaar 2006. De toestand wordt dit jaar verergerd door Rusland, dat vier miljoen ton aardappelen zoekt om zijn bevolking te voeden. Door de hittegolf van de voorbije zomer zijn de oogsten in Rusland mislukt.

Ook frieten duurder
Vooral na nieuwjaar, wanneer de minder goed bewarende soorten zijn verkocht, verwacht Wuyts een stevige prijsstijging voor aardappelen in de supermarkt. De prijs van frieten zal wellicht volgen.
Sponsored Content