Ambachtelijke chipsbakkerij Hoeksche Hoeve houdt het bij chips

March 12, 2010
Akkerbouwers Henk Scheele, Gerrit Rozendaal en Rene de Zeeuw telen aardappels en maken er sinds 2005 Hoeksche Chips van. De chips zijn inmiddels verkrijgbaar in 1.000 winkels, waarvan een derde speciaalzaak is.
Voor de toekomst zien de drie vooral uitbreiding van het aantal verkooppunten en introductie van nieuw smaken. Er is wel nagedacht over de verwerking van andere producten, zoals uien, suikerbiet, conservenerwten en graan, maar voorlopig houden de drie het bij aardappelchips.
Door het samengaan van drie akkerbouwbedrijven in 2002 ontstond de mogelijkheid om goedkoper te gaan werken en van elkaar te leren. In een poging om meer uit hun aardappelen te halen kwam het idee om zelf chips te gaan maken. Inmiddels hebben de drie ondernemers de beschikking over een op maat gemaakte productielijn op de boerderij.
Smaak varieert gedurende het jaar

"De aardappelen worden gewassen, maar niet geschild. Daarna worden ze gesneden direct gebakken, zonder te spoelen. De chips smaakt daardoor naar aardappel en dus ook het hele jaar door anders", legt Henk Scheele uit. De smaken - zwarte peper, zeezout, knoflook en paprika - zijn allemaal puur. Het was volgens Scheele relatief makkelijk om een plek in de supermarkten te verkrijgen. Dat heeft te maken met de marge. "Van elke twee euro die de klant betaalt gaat een groot gedeelte naar de supermarkt."
Nieuwe verpakking
Na vijf jaar is er voor het eerst externe kennis ingewonnen om de chips beter te positioneren. Waar de akkerbouwers trots zijn op hun afkomst en de aardappelen uit kleigrond, blijkt de consument vooral geïnteresseerd in gezondheid. Zij zijn ook bereid om daar voor te betalen. Om de gezonde eigenschappen van het product beter te benadrukken wordt nu met een externe partij gewerkt aan een nieuwe verpakking.
bron: VMT
Sponsored Content