Europe stevent af op tekort aardappelzetmeel

KMC for news

Kartoffelmelcentralen (KMC)

September 10, 2010
De vraag naar aardappelzetmeel uit de Europese Unie is sterk gestegen. Dat komt omdat elders in de wereld de productie van zetmeel is gedaald. Zowel Thailand, China als Indonesië, de grote producenten van zetmeel, kampen met een tegenvallende productie. China moest vorig jaar 180 procent meer aardappelzetmeel importeren dan in 2008, onder andere uit de EU.

Volgens de Deense zetmeelproducent KMC tekende het tekort aan zetmeel in Europa zich al vorig seizoen (2009/2010) af. “Toen klom de economie wereldwijd langzaam uit het slop. Daardoor steeg de vraag naar zetmeel voor technische toepassingen en voor verwerking in voedingsmiddelen”, weet KMC. Maar de productie kon de stijgende vraag niet aan. Door tegenvallende productie in Thailand, China en Indonesië steeg de vraag naar Europees aardappelzetmeel. “Als gevolg daarvan zijn de voorraden aardappelzetmeel bijna verdwenen in Europa”, aldus de Deense zetmeelproducent.

Door de slechte Chinese oogst en de daarbij horende recordprijzen voor aardappelen, is de productie van aardappelzetmeel in het land volgens het Amerikaans landbouwministerie (USDA) gehalveerd in het seizoen 2009/2010.
Sponsored Content