NEPG (North-western European Potato Growers) verwacht 4,4% lagere aardappelproductie in 2010

  • News
  • Potato Supply chain
  • NEPG (North-western European Potato Growers) verwacht 4,4% lagere aardappelproductie in 2010
Nepg for news

NEPG (North-western European Potato Growers)

November 26, 2010
De NEPG (North-Western European Potato Growers) verwachten een totale oogst voor de verwerkende industrie en tafelaardappelen van 23.8 miljoen ton in de 5 belangrijkste aardappellanden. Totaal 4,4% (1.100.000 ton aardappelen) minder dan vorig jaar. De NEPG denkt dat er nog 3.000 ha geoogst moet worden, men name in het zuiden van Nederland en België. Waarschijnlijk zal 1.000 ha verloren gaan. In dat geval zal de totale oogst nog eens 50.000 ton lager uitvallen.

Hogere opbrengst in België

Alleen in België worden meer aardappelen geoogst, namelijk 8.8%. Ondanks dat het totale areaal in België met 9,2% omhoog ging, was het areaal in het totale NEPG gebied 0,1% gedaald. Door een gemiddelde opbrengst van 44,6 ton per ha, 4,5% minder, ging de totale opbrengst omlaag. Gelukkig hadden de late soorten voordeel van de regen aan het eind van het groeiseizoen.

Kwaliteit in de bewaring

De kwaliteit van de aardappelen in de bewaring is in sommige gevallen een zorg. De telers wordt geadviseerd de kwaliteit van de aardappelen in de bewaring extra in de gaten te houden en wanneer nodig te bediscussiëren met hun afnemers. De NEPG verwacht dit jaar meer tarra, verder zal als gevolg van het lage onderwatergewicht van de aardappelen het rendement voor de verwerkende industrie lager zijn. De NEPG is optimistisch over het komende seizoen, hierin meegenomen de verwachte exportkansen naar het oosten. Gedurende de komende weken zullen de laatste risicovolle partijen in de bewaring worden verladen. De verwachting is dat na Nieuwjaar het prijsniveau zal stijgen.

Tabel met schattingen van de aardappelproduktie inclusief vergelijking met vorige jaren
Sponsored Content