Nieuwe aardappelvulmachine Prins Vanetie geleverd aan De Aardappelhoeve

September 17, 2010
Aardappelverkoop in kisten en dozen vormen een interessante markt. Het leveren van een hoogwaardige kwaliteit is heel belangrijk. Door gestuiter in de vulmachine ontstaan er vaak blauwe plekken op de aardappel. Daar moeten we iets op verzinnen, dacht Prins – Vanetie Food Processing Solutions in Veenendaal. In samenwerking met De Aardappelhoeve in België is er  een nieuwe vulmachine  ontwikkeld die de blauwe aardappel voor eens en altijd moet uitzwaaien.

Regelmatig klaagden aardappelboeren tegen Ad Vanetie, directeur van de Veenendaalse onderneming, dat aardappelen tijdens het inpakproces schade oplopen. Een paar verticale valwegen en een hoop gestuiter doen de aardappel geen goed. "Veel aardappelinpakbedrijven in met name België en Engeland leveren de losse aardappelen nog altijd in een doos of krat aan hun afnemers. In Nederland komt het ook nog voor. Er bestond in die markt grote behoefte aan een zorgvuldige kistenvulmachine die het proces geleidelijk en nauwkeurig uitvoert", aldus Vanetie. "Bij klantbezoek van bedrijven die aardappelen verpakken in een doos, kist of netverpakking, zie ik soms dat de aardappel wel een meter naar beneden valt. Ik vraag zo'n klant dan of die val de aardappel beschadigt. 'Nou ja', zeggen ze dan, 'echt goed is het natuurlijk niet.'”

In opdracht van de Belgische De Aardappelhoeve sloeg Prins – Vanetie aan het denken, ontwerpen en uitvoeren. Half augustus presenteerde de machinebouwer het resultaat in de vorm van de AKV 600-400. Omdat de machine uitsluitend horizontaal transporteert, is er van valhoogtes nauwelijks sprake meer. In de verticaal beweegbare vultrechter bovenop de machine rollen de aardappelen rustig van de band. Omdat het materiaal bij de invoer allemaal rubber is, belandt de aardappel bij wijze van spreken op “een comfortabel matras”, aldus Vanetie. Het rubber bevat bovendien metalen deeltjes, zodat de detector hard gaat gillen als het materiaal loslaat.

De trechter doseert vervolgens de aardappelen, waardoor de hele mikmak niet ineens naar beneden valt. De ingebouwde stortklep regelt een diagonale of zelfs horizontale beweging, zodat een val überhaupt is uitgesloten. De klep trekt zich eerst verticaal terug om te voorkomen dat hij onder de aardappelen doorgraaft. Op deze manier blijft de aardappel, van de ontvangst op de weeginstallatie tot en met het inpakken in de krat of de doos, volledig onbeschadigd. De capaciteit van de machine is afhankelijk van de lineaire wegers en het aantal kilo's dat men in de krat wil hebben.
Sponsored Content