Toelaten van ggo-gewassen niet langer EU-bevoegdheid?

Toelaten van ggo-gewassen niet langer EU-bevoegdheid?
July 06, 2010

De Europese Commissie werkt aan een voorstel om de toelating van ggo-gewassen niet langer op Europees niveau te beslechten. Het dossier zou half juli worden voorgesteld tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap. Uittredend minister van Landbouw Sabine Laruelle laat weten dat ze de hernationalisatie van de teelttoelating van ggo’s persoonlijk een goed idee vindt omdat de EU-lidstaten het er niet over eens geraken.

De 27 EU-lidstaten zijn al jaren hopeloos verdeeld over de toelating van genetisch gemodificeerde maïs, aardappelen, soja en andere gewassen. De ene lidstaat verwacht dankzij ggo’s een efficiëntere teelt, de ander vreest risico's voor gezondheid en natuur. Zo is de Nederlandse regering groot voorstander, maar is Oostenrijk fel tegenstander.

In België liggen het Vlaams en Waals standpunt niet op dezelfde lijn. Waar Vlaanderen ggo’s een eerlijke kans wil geven zonder risico’s te nemen op het vlak van leefmilieu en volksgezondheid, is Wallonië een stuk terughoudender. Zo sloot Wallonië zich aan bij het handvest van Firenze waarin regio’s uit verschillende EU-lidstaten aangeven de teelt van ggo’s te weren van hun grondgebied.

De Europese Commissie werkt daarom al enige tijd, op aangeven van voorzitter Barroso in zijn 'guidelines' van september 2009, aan een voorstel dat moet vermijden dat de vrijwaringsclausule te pas en te onpas wordt ingeroepen door de lidstaten. Het voorstel dat half juli wordt verwacht, zou erin bestaan lidstaten op basis van het subsidiariteitsbeginsel -Europa mag maar regelen wat de lidstaten niet beter zelf kunnen- meer zeggenschap te geven in de toelating van de teelt van ggo’s op het eigen grondgebied.

Sponsored Content