Aardappeloogst Nederland halverwege

September 22, 2011
Aardappeloogsten zijn ongeveer halverwege. De waterproblematiek valt grosso modo mee, behalve de vertraging die het oplevert.

De oogst van pootaardappelen is in het Noorden minder ver dan in de rest van het land. Agrico-directeur Jan van Hoogen schat dat de oogst bij de coöperatie ruim over de helft is. ”In Groningen is het natter. Daar gaat de oogst langzamer. Er zijn wel wat problemen door wateroverlast, maar het is niet extreem. Er gaat wel meer grond mee in de bewaring.”

Financieel manager Jan Hoogenboom van HZPC schat dat de helft van de oogst klaar is. ”Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Een verschil is dat de telers dit jaar vroeg zijn begonnen met doodspuiten. Daarom verwacht ik minder problemen met de vroeglevering voor exportbestemmingen dan vorig jaar.”

De consumptieaardappeloogst is volop op gang en schiet met de weersvoorspellingen voor de komende week waarschijnlijk mooi op. ”We hadden groot drama verwacht door de regen, maar het valt reuze mee”, zegt Paul Hooijman van DLV Plant over Flevoland. Op lichte gronden is bijna de helft eruit en op zware gronden zijn telers nog maar net begonnen.

De opbrengst is grover en iets groter dan vorig jaar.
Sponsored Content