Aardappelrassenshow bij Meijer BV in Rilland

November 14, 2011

Meijer BV in Rilland (Zld) heeft een aardappelkweekbedrijf waar men zich inspant om nieuwe en betere aardappelrassen te ontwikkelen. Daarbij kijkt men niet alleen naar de opbrengst maar ook de smaak en de vormgeving zijn van belang. Daarnaast wordt er gezocht naar rassen die resistent zijn voor bepaalde ziekten zoals bijv. phytoftora. Dan is er geen medicijn nodig om de aardappelplant gezond te houden en dat is dan weer goed voor het milieu.

Een nieuw aardappelras ontwikkelen is een proces van lange adem want gemiddeld kun je er 10 jaar voor uittrekken. Daarna moet je nog maar afwachten of de commerciële landbouw het ras aantrekkelijk vindt om te verbouwen. Dat hangt dan weer af van U als consument of U het een lekkere aardappel vindt. Verder is de belangstelling van de aardappelverwerkende industrie van belang want die wil er friet of chips van maken. Wanneer dat met die nieuwe ontwikkelde aardappel niet goed lukt, omdat bijv. de bakkwaliteit tegenvalt, dan betekent dat einde verhaal voor het nieuwe ras. Dan staat de kweker na al die inspanning van vele jaren werk toch nog met lege handen.

Wanneer u volgende keer uw aardappelen koopt bij de groenteboer of de supermarkt of beter nog rechtstreeks van de boer, sta dan even stil bij al datgene wat er komt kijken alvorens er een aardappel van een bepaald ras op uw bordje ligt.

(Click picture to watch video) Uitgebreide impressie aardappelrassenshow bij Meijer BV door Rinus van Wezel.

Uitgebreide impressie aardappelrassenshow bij Meijer BV door Rinus van Wezel.

Sponsored Content