Aardappelverwerker PinguinLutosa ziet niets in meer contractteelt

September 09, 2011
De handel blijft een belangrijke rol spelen in de aanvoer van aardappelen naar Lutosa in Leuze-en-Hainaut. In Nederland is het belang van de aardappelhandel flink gereduceerd, maar voor zo’n ontwikkeling kiest PinguinLutosa niet, zegt Emanuel Van den Broeke, directeur van de agrarische dienst van Lutosa. “Als we meer aardappelen aanvoeren via contractteelt of rechtstreeks inkopen bij telers, dan heb je een eigen transportafdeling en een grote buitendienst nodig”, aldus Van den Broeke. “Dat kost veel geld, terwijl we via de handel precies die hoeveelheden aardappelen krijgen die we wensen.”

Lutosa verwerkt jaarlijks 750.000 ton aardappelen en is daarmee de grootste verwerker in België. Van den Broeke schat dat 400.000 ton aardappelen op de vrije markt worden gekocht via kleinere handelaars, 200.000 ton vindt zijn weg naar de fabriek via de grote handelshuizen. De rest, 150.000 ton, koopt Lutosa rechtstreeks in bij de telers.

Lutosa ziet ruimte voor uitbreiding van de productiecapaciteit. “Of de groei er effectief komt, hangt af van verschillende factoren”, zegt Van den Broeke, en hij noemt de ontwikkeling van de afzetmarkten en de graanprijs als voorbeeld. Schaalvergroting leidt volgens hem niet tot concentratie in de aardappelverwerking door fusies en overnames. “België telt ongeveer 20 aardappelverwerkers. Dat zijn bijna allemaal bedrijven met een sterke familiestructuur. Die zijn minder geneigd te fuseren met andere bedrijven of zichzelf te verkopen.”
Sponsored Content