Food Innovation Online Corp

You are here

AVEBE en BASF versterken research samenwerking GM aardappelen

 Avebe
April 15, 2011
Read the English version of this article

De aardappelzetmeelproducent AVEBE en het plantenbiotechnologiebedrijf BASF Plant Science hebben vandaag bevestigd een volgende stap te zullen zetten in de wederzijdse samenwerking om te komen tot de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde amylopectine zetmeelaardappelrassen.

BASF Plant Science verkrijgt de genetisch gemodificeerde amylopectine zetmeelaardappel Modena in eigendom. Modena is ontwikkeld door AVEBE en bevindt zich momenteel in het goedkeuringsproces voor commercieel gebruik in Europa.

Gerben Meursing, Managing Director Commerce van AVEBE, zegt dat “AVEBE door de samenwerking met BASF Plant Science in staat is de commercialisering van de kennis op het gebied van plantenbiotechnologie uit te breiden. Het potentieel van positieve effecten op het milieu tijdens de teelt wordt beter toegankelijk waarbij genetisch gemodificeerde variëteiten ook nog eens leiden tot een hogere opbrengst per hectare. Alle belanghebbenden in de waardeketen voor aardappelzetmeel zullen profiteren van deze stap.”

“Dit besluit is een logische vervolgstap in onze samenwerking met AVEBE”, zegt Marc Ehrhardt, Senior Vice President, BASF Plant Science. “Modena is een innovatieve en concurrerende variëteit, die onze bestaande portfolio van amylopectine zetmeelaardappelen perfect aanvult. Modena draagt bij aan een betere concurrentiepositie voor de Europese aardappelzetmeelboeren, omdat amylopectine aardappelzetmeel voor de gehele sector breder verkrijgbaar wordt.”

In december 2010 kondigden beide bedrijven al aan van plan te zijn hun competenties te bundelen voor de ontwikkeling van amylopectine zetmeelaardappelen. De samenwerking begon met de ontwikkeling van een amylopectine zetmeelaardappel resistent tegen phytophthora. Binnen de Europese aardappelindustrie is phytophthora een ernstig probleem.
Companies in this Article
BASF is the world's leading chemical company. Specific for the potato industry BASF is a provider of herbicides, insecticides and fungicides. BASF is developing GM potato varieties, e.g. for the potato starch industry. BASF is also a manufacturer of various food ingredients. 
Avebe is a main manufacturer of potato starch, located in the Netherlands. Avebe sells native and modified potato starch globally for use in food, feed, paper, building, textiles and adhesives industries. 
Share
Companies
Where