AVEBE heeft goed financieel jaar achter de rug

Avebe for news

AVEBE heeft goed financieel jaar achter de rug

November 27, 2011
AVEBE heeft in boekjaar 2010/2011 een netto resultaat geboekt van 19,8 miljoen EUR, bij een netto-omzet van 525,1 miljoen EUR. Ter vergelijking: het vorig boekjaar was het netto-resultaat 2,8 miljoen EUR, bij een netto-omzet van 521,8 miljoen EUR.

De oogst was in 2010 20% lager dan normaal. De beschikbaarheid van alternatieve zetmelen, zoals tapiocazetmeel, stond onder druk door een kleinere oogst in Zuidoost Azië.

Ook bij granen was er door hitte, droogte en overstromingen een kleinere oogst. Deze omstandigheden, samen met een kleinere aardappeloogst, zorgden voor kansen in de voor AVEBE belangrijke markten.

Bestuursvoorzitter en CEO Bert Jansen: “De kansen in de markten hebben we goed benut. Dat geeft ons gelegenheid de geplande investeringen in te halen. Deze zijn nodig omdat we de kostprijs verder naar beneden willen brengen vanwege het wegvallen van subsidies gekoppeld aan het telen van zetmeelaardappelen in 2012”.

In totaal is 67,32 euro per ton aardappelen verdiend. Dat is een stijging van 20 euro per ton ten opzichte van het vorige boekjaar. Het grootste gedeelte hiervan gaat naar de leden van AVEBE. Daar zit de prijs voor de geleverde aardappelen in en de verwachte nabetaling uit het resultaat.

De ledenraad van AVEBE zal in de jaarvergadering van december 2011 worden voorgesteld een bedrag van ongeveer 7,6 mio euro aan de leden uit te keren. Dit betekent een bedrag van ongeveer 98 euro per volgeleverd aandeel. Ook geeft het resultaat gelegenheid de financiering door de leden naar beneden te brengen.

Omdat in de eerste maanden van het lopende boekjaar de vraag naar de AVEBE producten goed is, is inmiddels bekendgemaakt dat de zogenaamde Markttoeslag voor de leveranties in 2011/2012 tenminste 7,50 EUR per ton aardappelen zal bedragen.

De jaarrekening wordt pas na vaststelling door de ledenraad (15 december) openbaar gemaakt.

Bron: AVEBE Nieuws
Sponsored Content