Bram Werkman: "Gezien de herfst, mogen we dik tevreden zijn over kwaliteit aardappelen"

March 23, 2011
De situatie op de aardappelmarkt is momenteel moeilijk te omschrijven, vindt Bram Werkman van Landjuweel. Volgens de aardappelhandelaar is de vraag naar aardappelen op de Nederlandse markt - waar Landjuweel zich hoofdzakelijk op richt - goed. "Ook van de exporteurs hoor ik overwegend goede geluiden. De eerste import-aardappelen arriveren wel in Nederland, maar die lopen nog niet al te hard weg."

Volgens Bram weet Nederland de kwaliteit van de aardappelen goed te handhaven. "Als we terugkijken hoe de weersomstandigheden in de herfst zijn geweest, mogen we dik tevreden zijn. Wel zijn de verschillen groot. Hierin spelen niet hoofdzakelijk de rassen, maar wel de kundigheid van de telers in de bewaring en de kwaliteit van de installaties een grote rol. Die verschillen komen er dit seizoen erg goed uit."

"Weet je, ik vind de aardappelmarkt op het moment gewoon schitterend. De ene boer wil nog absoluut niet verkopen, de andere boer wil zo snel mogelijk van zijn aardappelen af. Het is zo divers allemaal", vervolgt Bram. "Afgelopen weekend vroor het hier in het noorden nog 6 graden Celsius. Daarom vind ik het vrij vroeg dat er nu al zoveel aardappelen worden geplant. We hebben namelijk nog wel eens een vorst gehad in mei en dan heb je een probleem!"

"Het prijsverschil is weliswaar groot, maar de goede kwaliteit exportaardappelen worden ook voor goede prijzen verkocht", constateert de aardappelhandelaar. "Het mooiste is dat alle schakels in de keten wat kunnen verdienen, want we kunnen geen enkele schakel missen. En je ziet nu bijvoorbeeld telers weer investeren in de landbouwmechanisatie en daar vaart de hele economie wel bij."
Sponsored Content