Sarpo Mira
  Begin mei werden op een proefveld van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Wetteren 26 experimentele lijnen met ggo-aardappelen aangeplant om hun resistentie tegen de aardappelplaag (Phytophthora Infestans) te testen onder Vlaamse praktijkomstandigheden.

  Al deze aardappelen zijn eigendom van de Nederlandse universiteit van Wageningen. Daarnaast werd er ook de ggo-aardappel van BASF, fortuna genaamd, getest.

  Ondanks het feit dat een deel van de proef vernield werd door actievoerders zijn de eerste resultaten nu beschikbaar:

  “De verschillen in resistentie tegen de aardappelziekte zijn erg duidelijk”, zegt René Kusters van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie dat samen met ILVO deel uitmaakt van het consortium dat de proef in goede banen leidt. “De ggo-aardappelen blijven allemaal gezond. Er treden wel gradaties op die een rol spelen in de verdere selectie van interessante lijnen. De verschillende gangbare variëteiten kwijnen helemaal weg op het veld.”

  Twee rassen die via klassieke veredeling resistent zijn gemaakt, bionica en sarpo mira, werden ook in de proef opgenomen.

  “Opvallend is dat enkel de sarpo mira bestand lijkt tegen de plaag. De bionica-planten zijn ook aangetast”, verduidelijk Kusters.

  De aardappeloogst is voorzien voor begin september. Pas nadien worden de definitieve resultaten van de proef bekendgemaakt.
  Help