Hoge aardappelprijzen drukken resultaat aardappeldivisie PinguinLutosa

March 22, 2011
PinguinLutosa heeft er een moeilijk 2010 op zitten, waarin het vooral in de aardappeltak te kampen kreeg met stevige margedruk. Maar het bedrijf is vol vertrouwen dat dit jaar een ander beeld zal geven. '2011 moet het jaar van de 'up' worden', aldus CEO Herwig Dejonghe.

Pinguin zag de omzet over 2010 met 10,7 procent stijgen tot 483,6 miljoen euro [financial report PinguinLutosa 2010]. Dat is beter dan de zowat 452 miljoen euro die analisten voorzagen. De verkopen in de diepvriesgroentedivisie, die instaat voor 50,7 procent van de totale omzet, dikten 9,3 procent aan. De aardappeldivisie, goed voor 49,3 procent van de groepsomzet, genereerde 12,2 procent meer inkomsten. Die stijging kwam er in beide takken vooral met dank aan de verhoging van de verkochte volumes.
De groep slaagde er echter niet in de omzetgroei te vertalen in betere rendabiliteit. Dit is vooral te wijten aan de aardappeldivisie, die te kampen kreeg met op korte tijd fors stijgende grondstoffenprijzen.

'De stijgende aardappelprijzen zijn een combinatie van de vele regenval in oktober en de uitzonderlijk vroege vorst', legt CEO Herwig Dejonghe uit. 'Daarbij kwam nog de hoge vraag naar aardappelen uit Rusland, dat afgelopen zomer met een hittegolf te maken had. De prijs steeg naar 240 euro per ton, tegenover 80 euro per ton in dezelfde periode het jaar daarvoor. Dat is te snel voor ons om volledig door te rekenen.'

Pinguin had sowieso nog jaarcontracten lopen tot het einde van de zomer van 2010, met prijzen die een jaar eerder werden overeengekomen. Op die contracten moest de groep in een klimaat van stijgende kosten dus lagere marges voor lief nemen. In het vierde kwartaal werden de stijgende prijzen al voor een deel doorgerekend in nieuwe contracten, wat de marges een zetje gaf. Maar daarna stegen de aardappelprijzen verder, wat dus nog niet in die contracten verrekend zat.

'Gelukkig zijn we vooruitziend geweest, en hebben we contracten onderhandeld die maar tot eind januari liepen', zegt Dejonghe. 'Vanaf februari kunnen we de stijgende prijzen dus wel doorrekenen.' De marges beloven dus beter te worden in 2011, 'al blijven we een business die nauw samenhangt met de onvoorspelbaarheid van de natuur'.
Sponsored Content