Genetische diversiteit van de aardappel in Equador is groter dan gedacht

January 09, 2012
Tijdens een expeditie in Equador wist de Wagenings promovendus Alvaro Altaminaro 174 landrassen van de aardappel te verzamelen. De genetische diversiteit van de aardappel in dit deel van de Andes is groter dan gedacht. Altaminaro, verbonden aan het DLO van Equador, zocht naar inheemse aardappelrassen in drie regio’s. Hij vermoedt dat er nog meer landrassen zijn te vinden, omdat de bemonstering van de aardappelrassen verre van uitputtend was.

Bij landrassen gaat het om aardappelsoorten die zonder noemenswaardige selectie en veredeling door plaatselijke boeren in stand worden gehouden. De promovendus keek ook naar de resistentie van de aardappelrassen tegen Phytophthora. De meeste landrassen waren gevoelig tot matig resistent tegen deze schimmelachtige ziekteverwekker, maar een aantal rassen was resistent. Dat biedt aanknopingspunten voor resistentieveredeling in Equador,

Twee jaar geleden vond de Wageningse promovendus Stef de Haan dat ook de Andes-boeren in Peru de genetische diversiteit van de aardappel in stand houden. De Haan vond daar ruim 400 aardappelrassen, wat overeenkwam met de collectie van het aardappelinstituut CIP uit 1975. Ook De Haan concludeerde dat er geen sprake is van genetische erosie van de aardappel in de Andes.
Sponsored Content