Keniaanse grens open voor Nederlandse pootaardappelen

Keniaanse grens open voor Nederlandse pootaardappelen
February 01, 2012

Nog dit jaar kunnen Keniaanse boeren pootaardappelen uit Nederland gebruiken. Daarmee kan de oogst tot 5 keer groter worden.

Aardappel is het tweede voedselgewas in Kenia maar de oogsten dalen omdat er geen goed pootgoed is. Kenia heeft de grenzen voor pootaardappelen altijd dichtgehouden omdat men bang was voor de insleep van plantenziekten en -plagen.

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft in oktober 2011 met de Keniaanse minister van Landbouw afgesproken dat Kenia de import van Nederlandse pootaardappelen zou toestaan. Er moesten daarvoor nog wel enkele technische zaken afgehandeld worden. Die zijn nu beklonken waardoor de eerste containers met pootaardappelen het land in kunnen. Nog dit plantseizoen zal ongeveer 100 ton Nederlands materiaal gepoot kunnen worden.

Naast de export van in Kenia geregistreerde commerciële rassen, mogen er nu ook nieuwe rassen worden ingevoerd. Die moeten daar wel eerst onder Keniaanse omstandigheden getest worden, voordat ze er op de markt gebracht mogen worden.

Meer informatie over de aardappel in Kenia (meerdere talen)
Sponsored Content