Aardappelzetmeelfabrikant AVEBE beeindigt campagne

Aardappelzetmeelfabrikant AVEBE beeindigt campagne
March 03, 2014
De aardappelverwerking bij AVEBE dit seizoen is beëindigd. De laatste aardappelen van deze campagne worden op dit moment verwerkt in Ter Apelkanaal.

De locatie in Gasselternijveen heeft afgelopen weekend de laatste aardappelen verwerkt en de locaties in het Duitse Lüchow en Dallmin waren al eerder dit jaar klaar.

Kenmerkend voor deze campagne was de uitstekende kwaliteit en het hoge zetmeelgehalte van de aardappelen. De aardappelen die in deze laatste periode zijn verwerkt waren relatief laag in tarra en hadden gemiddeld hogere zetmeelgehaltes dan eerder in de campagne.

Het gemiddelde tarracijfer van de afgelopen weken ligt op 5%, dat is bijna een procent lager dan het meerjarig gemiddelde. Het zetmeelgehalte lag met 20,5% in deze periode boven het meerjarig gemiddelde.

Het besluit om later te beginnen met de verwerking heeft zijn vruchten afgeworpen en het groeizame weer leverde nog behoorlijk extra volume op. Het aanbod van aardappelen bleef echter over de hele linie achter, voornamelijk als gevolg van de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen. Daarnaast speelde de vraag naar aardappelen vanuit de verwerkende industrie een rol.

Niet in alle gebieden waar zetmeelaardappelen worden geteeld is sprake van een lager aanbod. Daardoor was het voor AVEBE een behoorlijke uitdaging om de kansen in de markt volledig te benutten.

In maart komt AVEBE met de aardappelprijs over de campagne. Het coöperatieve boekjaar wordt op 1 augustus afgesloten, de totale opbrengst per ton aardappelen wordt dan gepubliceerd.