Veel onrust over frietjes

Julio 28, 2010

Een bakje patat zal dit jaar „een paar dubbeltjes duurder” worden, zegt aardappelinkoper Anthon Meissner van fritesproducent Aviko in Steenderen. Ook zullen de frieten een stukje korter worden, zegt hij. Beide zijn het gevolg van een slechte aardappeloogst dit jaar.

De aardappelprijzen op de termijnmarkt zijn in de afgelopen weken flink gestegen naar 23 euro per honderd kilo, tegen prijzen van 8 euro per honderd kilo begin dit jaar. De slechte oogstverwachtingen drijven de prijzen op, zegt voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep Akkerbouw van land- en tuinbouw organisatie LTO.

Het weer in Noordwest-Europa in de eerste helft van dit jaar is volgens Haanstra de oorzaak van de magere oogsten. „Eerst kregen aardappelboeren te maken met een lange winter waardoor zij pas laat konden poten. Toen volgde in het voorjaar een heel koude periode waardoor de begingroei niet goed op gang kwam. En door het hete weer van de laatste maand kregen de aardappelplanten te weinig loof.” Door die opeenstapeling van weersinvloeden komen er nu „per saldo minder kilo’s van het land”, zegt Haanstra.

Meissner van Aviko spreekt vanuit zijn ervaring van de laatste weken van „tientallen procenten” minder opbrengst. Bovendien zijn de knollen klein, zegt hij. „We moeten noodgedwongen kleinere aardappelen verwerken en daardoor zullen de frites korter worden.”

RTL video over dit onderwerp

Sponsored Content